23/4/20

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η 24η Απριλίου 1915 θεωρείται διεθνώς η ημέρα κατά την οποία άρχισε από τους Νεοτούρκους η συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων, ενώ χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και πήραν εξαθλιωμένοι τον δρόμο της προσφυγιάς.
Πρόκειται για ένα από το μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο αποτέλεσε και τον προπομπό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο και το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεχαστεί ή να παραγραφεί.
Οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που μας συνδέουν με τον αρμενικό λαό, επιβάλλουν στον καθένα μας να σταθεί συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος της προσπάθειας των όπου γης Αρμενίων να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη ζωντανή και να αναγνωριστεί ανεξαιρέτως από όλα τα έθνη και τους λαούς το αποτρόπαιο έγκλημα.
Η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κατάσχεση περιουσιών, η βαρβαρότητα και ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, συνέχισαν να αποτελούν και στα πιο νεότερα χρόνια μέρος των στυγνών μεθόδων των Νεοτούρκων και των Νεοοθωμανών για επικράτηση της απάνθρωπης δικής τους τάξης πραγμάτων. Αυτό το γνωρίζει καλά και η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και άλλες χώρες στην πιο σύγχρονη εποχή κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες της προκλητικής και παράνομης παραβίασης δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αρχών και αξιών από μέρους της Τουρκικής ηγεσίας και των οργάνων της.
Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισαν και καταδίκασαν τη γενοκτονία των Αρμενίων στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση και αναγνώριση της μίας και μόνης ιστορικής αλήθειας.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, και με πνεύμα φιλίας και αδελφοσύνης, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά το σεβασμό και τη συμπαράσταση μας προς το λαό της Αρμενίας.
Τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, επαναβεβαιώνουμε μαζί και για την ετοιμότητα μας  να συνεχίσουμε ενεργά τους αγώνες για επιτέλεση των κοινών στόχων μας.