21/1/20

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή διάσκεψη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΚΑΦ το πλαίσιο σειράς δράσεων που πραγματοποιεί με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Παράλληλα, παρέχει σημαντική ώθηση για ανασκόπηση των δράσεων, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και νέα στοχοθέτηση, με όραμα πάντα τον περιορισμό της εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που αποτελεί την τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες διεθνώς.
Το 2018, είχαν διαγνωστεί 570 χιλιάδες νέα περιστατικά παγκόσμια, εκ των οποίων οι 313,365 κατέληξαν σε θάνατο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου 60 χιλιάδες γυναίκες αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο και 30 χιλιάδες πεθαίνουν ετησίως.
Με τα τεράστια βήματα και τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η επιστήμη τις τελευταίες ειδικά δεκαετίες, είναι πραγματικά λυπηρά και ανησυχητικά τα διαθέσιμα στοιχεία. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα.
Στην Κύπρο, καταγράφονται ετησίως περίπου 35νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στους θανάτους από αυτή την αιτία, αφού ενώ την πενταετία 2010-2014 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο οκτώ θάνατοι ετησίως, το 2015 και το 2016 καταγράφηκαν 14 και 13 θάνατοι αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντάσσεται στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.
Κυρίες και κύριοι,
Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να μένουμε αδρανείς. Οφείλουμε να αναζητούμε συνεχώς τρόπους και, υιοθετώντας τις σύγχρονες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, να προσφέρουμε στις γυναίκες τις γνώσεις και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.