14/11/19

Ομιλία ΥMEE κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια του Σταθμού Λεωφορείων Αλάμπρας

Ομιλία ΥMEE κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια του Σταθμού Λεωφορείων Αλάμπρας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο χώρο αυτό για την τέλεση των εγκαινίων του νέου σταθμού λεωφορείων.  Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στον τομέα των μεταφορών, καθώς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σταθμό μετεπιβίβασης που συνδυάζεται με χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων και επιβίβασης χρηστών των Δημοσίων Μεταφορών (parkandride).  Ο χώρος επίσης έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επιβατών και των χρηστών του χώρου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία τέτοιων σταθμών σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αφού έτσι επιτυγχάνεται η σύνδεση από το υπεραστικό δίκτυο στο αστικό, καθώς και η σύνδεση των πόλεων μεταξύ τους.
Η μελέτη για το έργο αυτό ετοιμάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία S.HadjichristofiConstructionLtd, υπό την επίβλεψη του Επαρχιακού Μηχανικού Λευκωσίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων.  Το έργο κόστισε €500.000 (συμπ. ΦΠΑ) και υλοποιήθηκε από πιστώσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 
Η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του Σταθμού αποτελεί πρόταση της μελέτης για την «Παροχή Υπηρεσιών για το Σχεδιασμό Συστήματος Υπεραστικών Συγκοινωνιών στους Διευρωπαϊκούς Άξονες της Κύπρου».  Βάσει της εν λόγω μελέτης είχε προταθεί η δημιουργία ενδιάμεσων σταθμών μετεπιβίβασης ούτως ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών των διαφόρων πόλεων καθώς και με τις τροφοδοτικές γραμμές και τις γραμμές του δικτύου της Λευκωσίας.  Μετά από την εξέταση διαφόρων εναλλακτικών πιθανών θέσεων, επιλέγηκε ο χώρος αυτός ως ο καταλληλότερος, για τη δημιουργία του Σταθμού Μετεπιβίβασης.
Βασικός στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η αναβάθμιση του συστήματος των Δημοσίων Μεταφορών.  Στα πλαίσια των νέων συμβάσεων ενισχύουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με σημαντική αύξηση της συχνότητας των λεωφορείων και την επέκταση των ωρών λειτουργίας του συστήματος.  Συμπληρωματικά το Υπουργείο, προωθεί τη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών, όπως είναι ο Σταθμός Αλάμπρας που εγκαινιάζουμε σήμερα.  Στο σταθμό αξιοποιούμε τις νέες υπηρεσίες, για την για την ενημέρωση του κοινού σε πραγματικό χρόνο μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων που βλέπουμε στον σταθμό όσο και από την εφαρμογή «CyprusBus» στο διαδίκτυο και στα κινητά μας. Επιπλέον, παρέχουμε ειδικούς χώρους εξυπηρέτησης για την έκδοση και χρήση των έξυπνων καρτών «Μotion». Όλα αυτά είναι υπηρεσίες που προσφέρονται από το σύστημα Τηλεματικής το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι εδώ και ένα χρόνο σε χρήση προς το επιβατικό κοινό και όχι μόνο.  Τέλος, σημαντικές είναι και οι δράσεις μας για ενίσχυση της κουλτούρας χρήσης των λεωφορείων και άλλων μέσων βιώσιμων και φιλικών προς το Περιβάλλον.
Οι δράσεις μας έχουν ως απώτερο σκοπό την αύξηση της επιβατικής κίνησης στις Δημόσιες Μεταφορές και ως εκ τούτου ευελπιστούμε ότι η κατασκευή του Σταθμού σε συνδυασμό με τα μέτρα που προβλέπονται στα νέα συμβόλαια των Δημοσίων Μεταφορών, θα συνδράμει στην επίτευξη του στόχου αυτού.  Με την ευκαιρία αυτή αναφέρω ότι οι προσφορές για τις νέες συμβάσεις υποβλήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2019 και το Υπουργείο  θα επιδιώξει την αξιολόγηση και κατακύρωση των προσφορών, το συντομότερο δυνατό.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου αυτού, το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και τις Τοπικές Αρχές.