8/10/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Mediterranean Model European Parliament (MED MEP)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Mediterranean Model European Parliament (MED MEP)

Είναι με χαρά που η Βουλή των Αντιπροσώπων σας καλωσόρισε στο χώρο της και φιλοξένησε τις εργασίες της τρίτης συνόδου του Mediterranean Model European Parliament (Μοντέλου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μεσογειακής περιφέρειας).
Το Mediterranean Model European Parliament (Μοντέλο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μεσογειακής περιφέρειας) αποτελεί το φόρουμ για τη δημοκρατία των νέων και τον κοινοβουλευτισμό. Η αποστολή του είναι τρίπτυχη: έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την ειρήνη και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, τη διάδοση της γνώσης σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα στο πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των λαών της ΕΕ και σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αξίες της ποικιλομορφίας, του πλουραλισμού, της ενεργούς ανοχής και του σεβασμού, καθώς και την ενίσχυση των βασικών ικανοτήτων της ΕΕ σε σχέση με τη διά βίου μάθηση.
Σήμερα έχετε συνεισφέρει ενεργά και στις τρεις πτυχές της αποστολής αυτής με το μέγιστο βαθμό ενθουσιασμού και υπευθυνότητας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπω τέτοιους δραστήριους, ζωντανούς, πολυτάλαντους νέους πολιτικούς και μελλοντικούς υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων με πολυεπίπεδη γνώση, οι οποίοι κυοφορούν τα ιδανικά της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη σημερινή νεολαία.
Οι συζητήσεις σας επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας ήταν πολύ εποικοδομητικές και αφορούσαν όχι μόνο την περιοχή της Μεσογείου, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Η γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία, η μετανάστευση προσώπων υψηλής ειδίκευσης, η ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρίση στο μεταναστευτικό και ο ευρωσκεπτικισμός αποτελούν μερικές από τις βασικές προκλήσεις που προκαλούν διαφωνίες και θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ένωσης. Για αυτό, απαιτούν καινοτόμες ιδέες, ολιστικές λύσεις, κοινή δράση και αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό, χαίρομαι που τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην Κύπρο, ένα μικρό κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει προκλήσεις σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς και το οποίο τονίζει την ανάγκη για αλληλεγγύη.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενεργό σας συμμετοχή στις σημερινές εργασίες, τη δέσμευσή σας στο στόχο για τόνωση του ενδιαφέροντος σε διεθνή θέματα υψηλού επιπέδου, καθώς επίσης και για το παράδειγμα που δίνετε στους συνομήλικούς σας στη σημερινή Ευρώπη όπου η ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν στην ΕΕ είναι πιο σημαντική παρά ποτέ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την αποτελεσματικότητά τους σε ό,τι αφορά την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου.
Εύχομαι να απολαύσατε την εργασία σας στο χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύτιμο έργο που αναλαμβάνετε στις μελλοντικές σας συνεδρίες, καθώς και στις μελλοντικές σας επαγγελματικές και προσωπικές επιδιώξεις.