7/10/19

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης είχε σήμερα συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρο της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Εταιρείας κ. Sergey Stepashin. Τον             κ. Stepashin συνόδευαν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Stanislav Osadchiy, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και άλλα υψηλά στελέχη της Ρωσικής Πρεσβείας και του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και ιερείς της Μητρόπολης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αναβίωσης, μετά από 100 χρόνια, των θρησκευτικών περιηγήσεων Ρωσία – Κύπρος – Ιεροσόλυμα.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στους ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς, που συνδέουν τη Ρωσία και την Κύπρο και είναι, τόνισε, βαθύτατοι και διαχρονικοί, ανεξαρτήτως διεθνών πολιτικών συγκυριών.
Ο κ. Stepashin σημείωσε ότι οι επισκέψεις Ρώσων προσκυνητών στην Κύπρο, στα πλαίσια των εν λόγω προσκυνηματικών διαδρομών και του θρησκευτικού τουρισμού εν γένει, ενδυναμώνουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Εξήρε δε τη σημασία της επιστροφής, μετά από 100 χρόνια, των περιηγήσεων αυτών, μέσω της Κύπρου προς τα Ιεροσόλυμα.
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία, πρόσθεσε, τελεί υπό τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β’. Οι θρησκευτικές περιηγήσεις επίσης, τόνισε, ενδυναμώνουν τις πολιτιστικές σχέσεις και αποτελούν έμπρακτη ένδειξη αγάπης μεταξύ των δύο λαών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, στη συνέχεια, στηλίτευσε την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κυπριακό πρόβλημα ουδέποτε είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, παρά μόνον αποτελούσε ζήτημα έξωθεν παρεμβάσεων και δη εισβολής της Τουρκίας και συνεχιζόμενης κατοχής.
Οι κ.κ. Συλλούρης και Stepashin αντήλλαξαν, τέλος, απόψεις για διάφορα ζητήματα πολιτικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.