4/10/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Στάλως Χριστοδούλου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Στάλως Χριστοδούλου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ταξίδι Χρωμάτων» της Στάλως Χριστοδούλου. Οι καλλιτεχνικές εκφράσεις υπηρετούν και προωθούν την ανάπτυξη του πολιτισμού και επιτελούν έναν σημαντικότατο ρόλο, για την εξέλιξη και καλλιέργεια της κοινωνίας.
Η Στάλω Χριστοδούλου, μέσα από τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών και την πολυετή εμπειρία της στη διδασκαλία ζωγραφικής και χειροτεχνίας, ενσταλάζει τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης στους νέους.
Ο πολιτισμός -και οι τέχνες ως μέρος αυτού- είναι το ανεξίτηλο αποτύπωμα που παράγει η κοινωνία. Την ίδια ώρα, αυτό το αποτύπωμα είναι το στοιχείο που αναπαράγει την κοινωνία και που δίνει κοινό νόημα στους ανθρώπους της. Είναι αυτό που χτίζει γέφυρες. Η τέχνη μπορεί να συναρπάσει και να ταρακουνήσει μια κοινωνία ενώ τα χρώματα είναι η αρμονία που τη συντονίζει. Είναι εκείνο που περνά ως σκυτάλη από γενιά σε γενιά.
Μια εικαστική παρέμβαση, όπως η σημερινή, σκοπό έχει την ποιοτική ψυχαγωγία των πολιτών, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και τη δημιουργία των αναγκαίων πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία ωθούν τους πολίτες στη γνώση και την αναγνώριση της αξίας του πολιτισμού. Μέσα από τις τέχνες, αναπτύσσεται η δημιουργικότητα, η αυτογνωσία, η επικοινωνία των ιδεών και η αναγνώριση της διαφορετικότητας. Η τέχνη παρέχει το πλεονέκτημα του στοχασμού, ο οποίος προσδίδει την ικανότητα στους καλλιτέχνες να εμποτίσουν την κοινωνία με απόψεις και να θέσουν στο προσκήνιο κρίσιμα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Για κάθε εποχή, για κάθε γενιά, η αξία των τεχνών είναι αδιαμφισβήτητη. Σήμερα, σε μια περίοδο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης και σε μια εποχή όπου οι ανθρωπιστικές και καλλιτεχνικές σπουδές υποτιμούνται, πρέπει να διασφαλίσουμε και να εμφυσήσουμε στην κοινωνία την αξία των τεχνών. Η τέχνη ωθεί τον άνθρωπο σε µια βαθύτερη αντίληψη και κατανόηση, τόσο του εαυτού του, αλλά και της πραγματικότητας που τον περιβάλλει. Με τον τρόπο αυτό, όσο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό, είναι πιθανότερο να εξελιχθεί σε έναν ενεργό και πολιτικά συνειδητοποιημένο πολίτη.
Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία και να συγχαρώ τη Στάλω Χριστοδούλου, τόσο για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, όσο και για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, η οποία προωθεί τον πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς.