11/9/19

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - Λευκωσία 11/09/2019 10:01

ΚΥΠΕ - ΚΥΠ

Ε - Κυριακή Δημητρίου - Λευκωσία 11/09/2019 10:01   Κυριακή Δημητρίου - Λευκωσία 11/09/2019 10:01  
Αδύνατη η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό την απειλή κανονιοφόρων, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Αδύνατη είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και την παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Ο Πρόεδρος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου και υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον ΓΓ του ΟΗΕ. Εξάλλου, σε συνέντευξη στο Euronews, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι σημειώθηκε περιπλοκή στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς γιατί η Άγκυρα απαιτεί προκαθορισμό θεμάτων πριν από τον διάλογο,
Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί την Τετάρτη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ibrahim Bin Abdulaziz Al-Assaf, την πρώτη από Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Θα προηγηθεί συνάντηση του Σαουδάραβα Υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Τραμπ προς το Κογκρέσο για την Κύπρο
Τις δραστηριότητες της αμερικανικής διπλωματίας σε σχέση με το Κυπριακό στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019, καλύπτει η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Κύπρο. Την έκθεση – ως γνωστόν – από το 2004 υποβάλλει στο Κογκρέσο εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΥΠΟΙΚ: Μισθολογική αναβάθμιση για χαμηλόμισθους δημοσίου περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι στον προϋπολογισμό του 2020, του οποίου η προετοιμασία είναι σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο, έχει περιληφθεί η μισθοδοτική αναβάθμιση για μια σημαντική μερίδα χαμηλόμισθων εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια, ήταν καθηλωμένοι στη χαμηλότερη κλίμακα, χωρίς καμιά προοπτική αναβάθμισης, αναφερόμενος στην κατηγορία των Βοηθών Γραφείου. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον ΓΓ της ΣΕΚ, είπε ακόμα ότι το φορολογικό μέτρο της αυξημένης έκπτωσης για συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία, από το ένα έκτο του εισοδήματος στο ένα πέμπτο, προωθείται.
Προτεραιότητα για τη νέα Κομισιόν ο τομέας της υγείας, λέει στο ΚΥΠΕ η Στέλλα Κυριακίδου
Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας αγγίζει την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και ανυπομονώ να μπορέσω να αποδώσω στους στόχους που έχουν τεθεί από την εκλελεγμένη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ορισθείσα Επίτροπος της Κύπρου για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ανακοίνωση της λίστας με τα χαρτοφυλάκια των ορισθέντων Αντιπροέδρων και Επιτρόπων της νέας Κομισιόν. Το νέο οργανόγραμμα του κολεγίου των Επιτρόπων ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες, η κ. Φον Ντερ Λάιεν.
Τα ΗΕ προειδοποιούν το Ισραήλ για τις επιπτώσεις προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, της νέας προεκλογικής υπόσχεσης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, με τα Ηνωμένα Έθνη να μιλούν για μια "καταστροφική προοπτική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών". Προηγήθηκε ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές.
Η διαφωνία του για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν οδήγησε στην αποπομπή του Τζον Μπόλτον
Η διαφωνία του συμβούλου Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόθεση του Προέδρου να φέρει τους ηγέτες των Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση στο Καμπ Ντέιβιντ, για ειρηνευτικές συνομιλίες, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και προκάλεσε την απομάκρυνσή του. Είναι ο τρίτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που απομακρύνεται από τον Πρόεδρο Τραμπ και η 17μηνη θητεία του έληξε άδοξα την Τρίτη μέσω «Τουίτερ».
Άνυδρος μέχρι σήμερα ο Σεπτέμβριος, στο 84,5% η πληρότητα των φραγμάτων
Σχεδόν άνυδρος είναι μέχρι στιγμής ο Σεπτέμβριος, με τη μέση βροχόπτωση για τις ελεύθερες περιοχές από την 1η Σεπτεμβρίου να βρίσκεται μόλις στα 0,5 χιλιοστόμετρα ή στο 11% της κανονικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας. Εξάλλου, σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 84,5% με την αποθηκευμένη ποσότητα να βρίσκεται στα 245,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σήμερα η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Σήμερα στις 15:30 στο κοιμητήριο Ζωγράφου στην Αθήνα θα τελεστεί η κηδεία του τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.  Η οικογένειά του έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθεί η Ένωση “Μαζί για το Παιδί”. Τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που “έφυγε” τη Δευτέρα σε ηλικία 63 ετών θα αποχαιρετήσουν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου. 
Μουντομπάσκετ 2020: ΗΠΑ-Γαλλία και Αυστραλία-Τσεχία για μια θέση στα ημιτελικά
Ολοκληρώνεται η τετράδα των ημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, με τη διεξαγωγή των δύο τελευταίων προημιτελικών. ΗΠΑ-Γαλλία στις 14:00 και Αυστραλία-Τσεχία στις 16:00 διεκδικούν τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για την τετράδα, εκεί όπου περιμένουν Αργεντινή και Ισπανία. Στην Ντονγκουάν, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία, με μοναδικό στόχο τη νίκη και τη διεκδίκηση του τρίτου διαδοχικού χρυσού μεταλλίου και 6ου στο σύνολο. Στη Σανγκάη, η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει την ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης Τσεχία.