27/6/19

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να χαιρετίσω την τελετή αποφοίτησης και να μοιραστώ μαζί σας μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους, επιστέγασμα κόπων και προσπαθειών χρόνων που απέδωσαν καρπούς. Η σημερινή ημέρα, που σηματοδοτεί το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, θα αποτελεί ,εξάλλου, από αύριο άλλη μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία του ιδρύματος, το οποίο κατέχει ήδη μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.
Η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και η πιστοποίησή τους μέσω των τίτλων σπουδών που παραχωρούνται, καθώς και, πολύ περισσότερο, η εξειδίκευση που ακολουθεί αποτελούν στις μέρες μας την καλύτερη επένδυση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η υψηλού επιπέδου κατάρτιση σ’ έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται σε όλους τους τομείς της ζωής, εκκινώντας από την τεχνολογία, η οποία δεσπόζει σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί το καλύτερο εφόδιο για τη διασφάλιση μιας θέσης εργασίας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και εχέγγυο ταυτόχρονα για τη συλλογική μας πρόοδο και ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για τα πλούσια προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, επιπέδου master και διδακτορικού, που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εξειδίκευση με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, κλινική διαιτολογία, κλινική ψυχολογία, συμβουλευτική ψυχολογία, σχολική ψυχολογία, πληροφορική, εγκληματολογία, στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές, επιστήμες της αγωγής, τη φυσική αγωγή, νομική, νοσηλευτική, θεολογία καθιστούν τους αποφοίτους της φετινής χρονιάς ιδιαίτερα προνομιούχους για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία και καταξίωση.
Με την παρουσία μου σήμερα εδώ, καθίσταμαι μάρτυρας μιας τελετής που πραγματώνει την ταυτόχρονη επίτευξη ενός συλλογικού οράματος με τους προσωπικούς στόχους. Η σύζευξη αυτή, ατομικού και συλλογικού, μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το μέλλον, μας διανοίγει νέους ορίζοντες και την ίδια ώρα αυξάνει τις υποχρεώσεις μας. Ο καθένας από εσάς, αλλά και εμείς, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι της χώρας, πρέπει από σήμερα να νιώθουμε πιο δυνατοί, γιατί αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ψηλότερα τόσο για το ατομικό όσο και για το συλλογικό καλό, το καλό της πατρίδας. 
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, προσφέρει, πέραν των συμβατικών, προγράμματα εξ αποστάσεως σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, το πλέον καινοτόμο εργαλείο, παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και σε πηγές διαδικτυακής μάθησης σ’ ένα προηγμένο τεχνολογικά διαδραστικό περιβάλλον. Είναι προφανές πως το πλαίσιο αυτό αποτελεί το μέλλον της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς υπό το φως ιδιαίτερα των επιτευγμάτων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, διαβλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται στο νέο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο εισήλθε η ανθρωπότητα και λειτουργώντας ως καλός αγωγός των εξελίξεων, εγκαινίασε τα τελευταία τρία χρόνια έναν γόνιμο διάλογο με τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα κι άλλους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι τεράστιες αλλαγές που επιφέρει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μηχανισμού που να καταστήσει την Κύπρο ενεργό δρώσα στις εξελίξεις που συντελούνται. Προσδοκία μας να καταστούμε, σε συνέργεια με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καταλύτης στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας φορέων που θα θέσει σε εφαρμογή την υλοποίηση τομέων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή, που με τη δική σας συνδρομή είμαι βέβαιος πως θα στεφθεί με επιτυχία. 
Η εκπαίδευση έχει προ πολλού μετατραπεί σε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Η δυναμική που αναπτύσσεται καθιστά τις συνέργειες επιστημονικής κοινότητας και πολιτείας επιβεβλημένες και αναπόφευκτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η νομοθετική εξουσία έχει εγκαθιδρύσει με συστηματικό τρόπο μια ειδική σχέση με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα. Ήδη μια σειρά από δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Βουλής, η δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου, η αντιμετώπιση του Brexit και η ανάπτυξη της αραβοφωνίας στην Κύπρο, αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ τη συμμετοχή σας, καθηγητών, φοιτητών, ιδιαίτερα μεταπτυχιακών, αλλά και των γονέων τους, στη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Βουλής, που εγκαθιδρύει το κοινοβούλιο, και αποσκοπεί αφενός στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της πολιτότητας, του πλουραλισμού και της διαφάνειας και ,αφετέρου, στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της επιστημοσύνης και της τεχνογνωσίας που παράγονται στον τόπο μας.
Οι προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται είναι τεράστιες. Η προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας διεθνές και περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας αποτελεί κοινό στόχο και όραμα που εργαζόμαστε έμπρακτα να υλοποιήσουμε. Τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, ευρισκόμενα στον πυρήνα των κοσμογονικών εξελίξεων, είναι το όχημα που θα μας μεταφέρει στη νέα εποχή.  Εμείς, ως συντεταγμένοι θεσμοί, θα μεριμνήσουμε, ώστε οι συνθήκες να ευνοήσουν ,στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την πορεία αυτή.
Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου σας για την προσήλωση στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται, που καθιστούν την Κύπρο πανεπιστημιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.
Στρέφοντας, τέλος, το βλέμμα στους αποφοίτους μας, θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες στην πορεία τους. Να συνεχίσετε, αγαπητοί φίλοι, με την ίδια αφοσίωση και μεθοδικότητα να διεκδικείτε το μέλλον σας, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου, επενδύοντας στη γνώση και αξιοποιώντας την στο έπακρο στο ευρύ πεδίο εφαρμογής της. Εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, για να σας δούμε να δημιουργείτε και να υλοποιείτε τα όνειρά σας μετατρέποντας τη σημερινή δυνατότητα σε αυριανή πραγματικότητα.