30/5/19

Χαιρετισμός της κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός της κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνική Στήριξης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου του Φορέα για τη χρονιά 2017-2018

Eίναι πολύ σημαντική στιγμή να προβαίνει κανείς σε απολογισμό του έργου ενός Φορέα ο οποίος δημιουργήθηκε ειδικά για να αγκαλιάσει τα νέα παιδιά και να τα βοηθήσει να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για σπουδές, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους αλλά και για το μέλλον της Κύπρου μας.
Σήμερα, πρέπει να ομολογήσω, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη αλλά και πολύ ικανοποιημένη, καθώς τέσσερα  χρόνια μετά την ίδρυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, με όλα τα σημαντικά στοιχεία που θα τεθούν στη διάθεση σας, η πολύ μεγάλη και αξιόλογη προσφορά του, κυρίως προς εκείνους τους νέους που, λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών, ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων, επηρεάστηκε άμεσα η συνέχιση της εκπαίδευσης τους.
Γνωρίζετε, βέβαια, κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες πήρε σάρκα και οστά η ιδέα της ίδρυσης του Φορέα. Ήταν εκείνες οι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία μας συνθήκες, υπό τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013. Ήταν τότε που κυριάρχησε, για πολλές οικογένειες, η αβεβαιότητα και η απογοήτευση.
Εκείνες, λοιπόν, οι συνθήκες δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους νέους μας, με πολλούς που φοιτούσαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές να αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, λόγω της έλλειψης πλέον της δυνατότητας να καλύψουν ακόμα και τα δίδακτρα τους. 
Αυτό ήταν, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα τεράστιο πλήγμα για τη νέα γενιά. Αυτήν στην οποία επενδύουμε τα όνειρα μας για ένα καλύτερο μέλλον, αυτήν που είναι το αύριο της κοινωνίας και της χώρας μας , οι ηγέτες, οι καθοδηγητές, τα στελέχη και οι πυρήνες του κάθε νέου σχεδιασμού για την Κύπρο του αύριο.
Πως, λοιπόν, ήταν δυνατό να αφήσουμε αβοήθητους εκείνους τους νέους που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις τραγικές συνθήκες εκείνης της εποχής; Παιδιά που ξαφνικά βρέθηκαν προ του άμεσου κινδύνου να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να αφεθούν χωρίς εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Ήταν, ακριβώς, υπό το βάρος εκείνων των δεδομένων και των σκέψεων, και της αγωνίας που διακατείχε γενικά όλους μας, που με ώθησαν να αναλάβω την πρωτοβουλία να ηγηθώ της προσπάθειας σύστασης ενός ανεξάρτητου φορέα που να μπορεί να παρέχει ουσιαστική και χειροπιαστή στήριξη με απόλυτη διαφάνεια.  Ήταν, ακόμη, η ανταπόκριση στα πολλά μηνύματα από οικογένειες που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να βιώνουν αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τη φοίτηση των παιδιών τους.
Εκφράζω δε, για μια ακόμη μια φορά την ικανοποίηση μου από το γεγονός ότι η πρωτοβουλία μου εκείνη έτυχε της καθολικής στήριξης των κομμάτων στη Βουλή και αγκαλιάστηκε από προσωπικότητες, ιδρύματα, εταιρείες και θεσμούς που βοήθησαν το Φορέα να μετουσιώσει σε πράξη το όραμα μας.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και εργαζόμαστε με στόχο ο Φορέας να είναι σε θέση και να μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του ονείρου πολλών ακόμα παιδιών για την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Η οικονομική κρίση των ημερών εκείνων της σύστασης του Φορέα έχει παρέλθει και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με σαφώς περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν νέοι που προσβλέπουν στη στήριξη και την αλληλεγγύη  μας.
Για τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσει η Ταμίας του Φορέα, Γενική Λογίστρια του Κράτους κυρία Ρέα Γεωργίου, την οποία, και με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη και την προσφορά της στη λειτουργία του θεσμού. Επισημαίνω ότι το ουσιαστικό και απτό έργο του Φορέα πραγματοποιείται χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία και χωρίς διοικητικά έξοδα. Και, προ πάντων, με απόλυτη διαφάνεια.
Επιτρέψετε μου, και αυτό το θεωρώ χρέος μου, να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη των οποίων η σύσταση και η λειτουργία του Φορέα θα ήταν αδύνατη.
Πρώτα, προς τον Σεβασμιότατο τέως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ.  Δημήτριο, ο οποίος υπήρξε  ένθερμος υποστηρικτής της ίδρυσης του θεσμού του Φορέα. Χάρις στην καθοριστική συμβολή και την παρέμβαση του είχαμε την κινητοποίηση της ομογένειας με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν τα πρώτα σημαντικά ποσά που αποτέλεσαν τα θεμέλια για την λειτουργία του Φορέα.
Σχετικά, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και στον κύριο Πανίκο Παπανικολάου που υπό την ιδιότητα του ως μέλους του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής, αλλά και σημαίνοντος στελέχους της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλε με καθοριστικό επίσης τρόπο στην κινητοποίηση της ομογένειας και τη συλλογή της βοήθειας για τον Φορέα.
Ιδιαίτερα στο έργο του Φορέα συνέβαλαν και αρκετά άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων:
  • Ο κ. Αντώνης Γερολέμου, ο οποίος είναι διακεκριμένος παράγοντας της παροικίας μας στο Λονδίνο,
  • Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της RCB Bank κύριος Κυρίλ Ζιμαρίν που μαζί με τον κύριο Σώτο Ζακχαίο, Εκτελεστικό Σύμβουλο της τράπεζας πρόσφεραν και προσφέρουν πολύ σημαντική βοήθεια στον Φορέα μας,
  • Ο κύριος Γκάης Κρέης, ο οποίος διαμένει τα τελευταία 18 χρόνια στην Κύπρο και στέκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες για στήριξη των πιο αδυνάτων από τους συμπολίτες μας,
  • Ο Άντρεϊ και η Τζούλια Ντασιήν, οι οποίοι με την εγκατάσταση τους στην Κύπρο στις αρχές του 2014 δημιούργησαν ίδρυμα, το  Andrey & Julia Dashin’s Foundation,  με βασικό στόχο να προσφέρουν στήριξη στην Κυπριακή κοινωνία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου ως μεγάλο χορηγό της προσπάθειας μας μέσω του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.
Θερμές, θερμότατες ευχαριστίες, εκφράζω και προς τους άλλους οργανισμούς και τους ιδιώτες που με τις δωρεές βοήθησαν τα μέγιστα στη λειτουργία του Φορέα. Αλλά, ακόμη, και προς όλη την κοινωνία μας γιατί χωρίς την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της το έργο μας δεν θα είχε ασφαλώς τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε σήμερα.
Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα δημόσια,  και αυτή τη φορά, τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας που συναποτελούν με τη Γενική Λογίστρια την Επιτροπή του Φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία. Η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη μεγάλη στήριξη των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων αφού όλοι τους και με προθυμία συμπληρώνουν όπου χρειάζεται τις χορηγίες του Φορέα, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στους φοιτητές που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους και να συνεχίσουν έτσι απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή τους παιδεία.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και τον καθένα ξεχωριστά για την μεγάλη βοήθεια και στήριξη τους, που χωρίς αυτούς ο φορέας δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την επιτυχημένη αυτή πορεία.
Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια μας με διαφάνεια, αξιοκρατία, ορθολογισμό και μακριά από τις όποιες εξυπηρετήσεις συμφερόντων.
Πάντοτε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για εκείνους τους νέους που διψούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους για τη ζωή, αλλά έχουν μπροστά τους δυσκολίες που δεν μπορούν να υπερβούν χωρίς την δική μας στήριξη.
Πιστεύω στη μόρφωση και όπως λέει και ο Νέλσον Μαντέλα «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις το κόσμο».
Κυρίες και Κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία και το ενδιαφέρον σας.