8/5/19

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

 Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Ευάγγελο Αποστολάκη είχε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης. Μετά από τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και τους συνεργάτες του ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που απορρέουν από τη μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μας, εκτός από τα τρέχοντα θέματα βρέθηκε και η επίκαιρη, με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων [με] την εισβολή του ‘FATIH’ [σ.σ. ‘Πορθητής’] στην ΑΟΖ μας, παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας.
Πιστοί στην πάγια τακτική μας, με απόλυτη ψυχραιμία, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να επισυμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση.
Tην ίδια στιγμή όμως, αυτή η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να εκληφθεί και ως αδυναμία. Το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, έχει ήδη σταλεί.
Οι αυστηρές δηλώσεις από την ΕΕ, αλλά και από χώρες, όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους. Η αναγνώριση της ανάγκης συλλογικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας, θα συντελέσει το επόμενο βήμα.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή.
Ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που συνειδητά έχουμε αναλάβει, για τη γεφύρωση και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή. Μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι Κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες της περιοχής, συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα.
Για ακόμη μία φορά επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.»