10/4/19

Παρέμβαση της βουλεύτριας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την προώθηση Κοινοβουλίων απαλλαγμένων από τον σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση

Παρέμβαση της βουλεύτριας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την προώθηση Κοινοβουλίων απαλλαγμένων από τον σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση

H επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλεύτρια κα Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε ενώπιον της ολομέλειας της Συνέλευσης, εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα της προώθησης Κοινοβουλίων απαλλαγμένων από τον σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. 
Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε η κα Κυριακίδου, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας βασισμένης στο φύλο, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, περιλαμβανομένης της πολιτικής ζωής. Αυτό το ψήφισμα και η σχετική έκθεση, υπογράμμισε, βοηθά τα μέγιστα στην ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών σε ότι αφορά στα αυξημένα περιστατικά σεξισμού, αλλά και παρενόχλησης, που επηρεάζουν τόσο γυναίκες πολιτικούς όσο και γυναίκες εργαζόμενες σε κοινοβούλια. «Εάν δεν εγκύψουμε σοβαρά και δυναμικά σ’ αυτό το φαινόμενο», συνέχισε η Κύπρια βουλεύτρια, «ουσιαστικά προσπερνούμε το πρόβλημα, ως να μην υπάρχει, διατηρώντας ή ακόμη και ευνοώντας τη συνέχισή του». Είναι άκρως σημαντικό να αντιμετωπίζουμε δυναμικά και με αποφασιστικότητα πράξεις σεξισμού και βίας κατά των γυναικών, αφού η ύπαρξή τους υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας, τόνισε η κα Κυριακίδου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε η κα Κυριακίδου, διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς διασφάλισης της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, ενάντια σε κάθε είδους σεξουαλική ή ψυχολογική βία σε χώρους εργασίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, συμπλήρωσε, υπήρξε αδιαμφισβήτητα πρωτεργάτης στον τομέα αυτό. 
Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου τόνισε πως τα κοινοβούλια πρέπει πρώτιστα να αποτελέσουν ισχυρά παραδείγματα καταπολέμησης του φαινομένου. Το να μην δρούμε ή να μην μιλάμε για το θέμα αυτό, απλά δεν υπάρχει ως επιλογή υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια. Ευχαριστώντας την Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, κα Liliane Maury Pasquier, για τη σημαντική πρωτοβουλία της να εγκαινιάσει την εκστρατεία «Όχι στην Βουλή μου» (Not In My Parliament), βοηθώντας έτσι να αναδειχθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, η κα Κυριακίδου παρέφρασε τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ότι η αρχή του τέλους στις ζωές μας ξεκινά όταν σταματάμε να μιλάμε για πράγματα που έχουν σημασία.