7/3/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Εξαγωγών 2017

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Εξαγωγών 2017

Με μεγάλη ικανοποίηση σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το 2017. Ενός θεσμού που για 37 χρόνια επισφραγίζει και επίσημα τη συμβολή στην οικονομία του τόπου, των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες με την έντονη εξαγωγική τους δραστηριότητα, τη συσσωρευμένη εμπειρία και τις καινοτόμες πρακτικές τους, καταφέρνουν να διακρίνονται διεθνώς.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος καταγράφει ιδιαίτερα θετικές εξαγωγικές επιδόσεις, απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως της σκληρής δουλειάς, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας του επιχειρηματικού κόσμου.
Το 2017, χρονιά που αφορά στα βραβεία που θ’ απονείμουμε σήμερα, οι συνολικές εγχώριες εξαγωγές προϊόντων ανήλθαν στα €1.24 δις, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση περίπου 28% σε σχέση με το 2016.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2018 οι εν λόγω εξαγωγές ανήλθαν στα €1.47 δις έναντι €1.14 δις της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 29%.
Όσον αφορά στη διάρθρωση των κυπριακών εξαγωγών για το 2017, σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά προϊόντα ανέρχονται στο 73% και τα νωπά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα στο 27%.
Οι κυριότεροι εξαγωγικοί μας προορισμοί ήταν οι αγορές της Λιβύης με €264 εκατομμύρια, του Ηνωμένου Βασιλείου με €116 εκατομμύρια και της Ελλάδας με €75 εκατομμύρια. Επιπλέον, ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα στις χώρες του Περσικού Κόλπου, με την αγορά, για παράδειγμα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να παρουσιάζει, το 2017, αύξηση στις εγχώριες εξαγωγές ύψους 22% σε σχέση με το 2016.
Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζετε, κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας ήταν και παραμένει πάντα ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος σήμερα είναι και πάλι ο πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενος, με συνεισφορά στο ΑΕΠ που ξεπέρασε το 80% το 2017.
Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν το 2017 στα €10.11 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8,3% συγκριτικά με το 2016.
Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεών μας, πρωτίστως μέσω της δημιουργίας ενός φιλικού προς αυτές οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προγραμματίζουμε εντός του 2019 τη διοργάνωση δεκατριών επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζουμε στοχευμένα να ενισχύουμε ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Κύπριων επιχειρηματιών.
Επιτρέψτε μου, ενδεικτικά, να αναφερθώ στα Σχέδια Χορηγιών ύψους €118 εκατομμυρίων για στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα οποία εφαρμόζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 1.137 αιτήσεις επιχειρήσεων, για χορηγίες συνολικού ύψους €87 εκατομμυρίων, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να εγκριθούν άλλες 180 αιτήσεις που αφορούν στη 2η Προκήρυξη των Σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Φέτος θα προκηρυχθούν επιπλέον δύο νέα Σχέδια Χορηγιών για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων και τις Συστάδες Επιχειρήσεων (Clusters), με προϋπολογισμό €4.5 και €2 εκατομμύρια, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση υλοποιεί δέσμη δράσεων για βελτίωση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή με εθνικό ή πληροφοριακό περίπτερο σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού.
Επιπρόσθετα, λειτουργεί στην Υπηρεσία Εμπορίου το Export Helpdesk, η εξειδικευμένη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου, των Εμπορικών μας Κέντρων στο εξωτερικό και των επιχειρήσεων που επιθυμούν πρόσβαση σε συγκεκριμένες ξένες αγορές. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από τις παρεχόμενες υπηρεσίες πέραν των 130 επιχειρήσεων.
Ύστερα από συνεννόηση με το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον CIPA, το Υπουργείο Εξωτερικών επιπρόσθετα αναλαμβάνει το βάρος προώθησης αναλόγων εγχειρημάτων, έτσι ώστε να μην είμαστε μονοθεματικοί όσον αφορά την παρουσία των ξένων Πρεσβειών, αλλά και προαγωγοί των επενδύσεων είτε στη χώρα μας είτε των εξαγωγών από τη χώρα μας.
Η Κύπρος σήμερα αλλάζει, με τις στοχευμένες πολιτικές των τελευταίων χρόνων να οδηγούν σε σταδιακή εξάλειψη των στρεβλώσεων και παθογενειών του παρελθόντος, σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, σε εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και σε αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, και οι επιδόσεις των εξαγωγών μας αντανακλούν, ακριβώς, τις σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας. Προοπτικές, τις οποίες οι κοινές μας προσπάθειες μετέτρεψαν σε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4%, καθώς και σε μειωμένη ανεργία που το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έπεσε στο 7,6%, ενώ τα στατιστικά στοιχεία του Γενάρη δείχνουν περαιτέρω μείωση στο 7,4%, φέρνοντας μας ακόμη πιο κοντά στον στόχο για συνθήκες πλήρους απασχόλησης το 2020.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά για τις επιτυχίες τους όλους τους βραβευθέντες και εύχομαι σε εσάς και στους υπόλοιπους των επιχειρηματιών κάθε καλό με στόχο την ευόδωση των δικών σας οραμάτων, αλλά και των δικών μας σχεδιασμών.
Συγχαίρω, επίσης, για την άρτια διοργάνωση το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπως και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Επιλογής για το αξιόλογο και αμερόληπτο έργο που επιτελούν.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για το καλό των επιχειρήσεων και του κράτους μας