28/2/19

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, ενόψει της έναρξης αποκοπών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την 1/3/2019:
1)        Καλεί τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να λάβουν τις δέουσες ενέργειες, όπως:
i)          Αναπροσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, για την περίοδο 1.6.2019 – 31.5.2020.
ii)         Καταργήσουν όλα τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.
iii)        Προσαρμόσουν ανάλογα τους οικείους Προϋπολογισμούς τους, με βάση τα πιο πάνω.
iv)       Μην προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ενσωμάτωση του υφιστάμενου κόστους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπαλλήλων τους στις απολαβές του προσωπικού ή τη διάθεσή του στα Ταμεία Ευημερίας των εργαζομένων των Συντεχνιών ή παραχώρησής του με άλλο τρόπο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε την υλοποίηση του πιλοτικού έργου της λειτουργίας Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Ανηλίκων με Πρόβλημα Χρήσης / Κατάχρησης Ουσιών Εξάρτησης, μέσω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στη βάση προηγούμενης σχετικής Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην εξυπηρέτηση ανήλικων χρηστών με έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, ανήλικους χρήστες τους οποίους το προφίλ χρήσης απαιτεί εντατική θεραπεία και τους ανήλικους κατηγορούμενους χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους στο πλαίσιο του ‘Ο περί  Θεραπείας Κατηγορουμένων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημέων Προσώπων Νόμος του 2016’ ως έχει τροποποιηθεί.
Το Κέντρο Θεραπείας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα έχει δυναμικότητα 12-15 κλίνες, θα διαθέτει διεπαγγελματική ομάδα, θα παρέχει πολυεπίπεδη και εντατική θεραπεία, καθώς επίσης και διαμονή, διατροφή, επίβλεψη και σφαιρική διαχείριση όλων των θεμάτων του ανηλίκου.
Ο Προϋπολογισμός του ανά έτος λειτουργίας ανέρχεται στις €600,000 για το λειτουργικό κόστος, ενώ για το πρώτο έτος προκύπτει επιπλέον κόστος €70,000 που αφορά σε αγορά εξοπλισμού.
Όσον αφορά στην Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και την επίτευξη Στόχων έγινε ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της Απορρόφησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που Συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κύπρος για ακόμη μία χρονιά έχει πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, αφού κατατάχθηκε πρώτη από τα 28 κράτη μέλη σε ρυθμούς απορρόφησης με 46% για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Σε αντίστοιχη εξέχουσα θέση η Κύπρος κατατάχθηκε πρώτη και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.  Σε αντίστοιχη εξέχουσα θέση η Κύπρος κατατάχθηκε πρώτη και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσοστό 50% να αποτελεί εισροές από το ΕΚΤ στον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του συνολικού ποσού για την επταετία.
Για να καταστεί δυνατή η επίτευξη των υψηλών στόχων, καταβλήθηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αποδείχθηκαν καταλυτικές και καθοριστικές οι δράσεις επιλογής ώριμων έργων, η επίσπευση ελέγχων και έκδοση αδειών για έργα που εντάσσονταν σε προγράμματα, η άρση κωλυμάτων και εφαρμογή απλοποιημένων μεθόδων για υπολογισμό του κόστους.
Εγκρίθηκε σήμερα η Διαπίστευση του κ. Khaled Mohammed Ismail Badawi Al Sharif ως Πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο με έδρα τη Λευκωσία.  Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος διορισμός Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο.
Επίσης σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση του Επισμηναγού Ιπτάμενου Χατζηπαυλή Παναγιώτη στη θέση του Αξιωματικού Πληροφοριών στη Διεύθυνση Πληροφοριών στο Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για περίοδο μέχρι τέσσερα έτη, ως Αποσπασμένου Εθνικού Εμπειρογνώμονα.
Ως τελευταία απόφαση που ανακοινώνεται αναφέρεται η Απόφαση για διεκδίκηση από την Κύπρο της Έδρας της υπό σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένων των παραδοσιακά άριστων εργασιακών σχέσεων που διατηρεί, όπως επίσης και του διαχρονικού ενδιαφέροντος τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε πολυμερές επίπεδο και διεθνώς για τα εργασιακά θέματα, σχεδιάζει να υποβάλει επίσημη υποψηφιότητα για φιλοξενία της έδρας της Αρχής Εργασίας στη Λευκωσία.
Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως η Κύπρος, δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξή της στην Ένωση, είναι ένα από τα μοναδικά κράτη μέλη που δε φιλοξενεί ακόμη, στο έδαφός της, κάποιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό, Αρχή ή Υπηρεσία.
Για τη διεκδίκηση της έδρας είναι απαραίτητο, στα πρότυπα του τι προσφέρουν άλλα κράτη μέλη, να διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία δωρεάν το κτήριο, καθώς και φορολογικά οφέλη για τους υπαλλήλους που θα εργοδοτηθούν στην Αρχή».