4/2/19

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου και του Επαρχιακού Γραφείου Πολεοδομίας Αμμοχώστου

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου και του Επαρχιακού Γραφείου Πολεοδομίας Αμμοχώστου

Είναι ιδιαίτερη η χαρά με την οποία εγκαινιάζω τα νέα κτήρια τα οποία στεγάζουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο δύο ακόμη Υπηρεσίες τις οποίες τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.
Η ανέγερση των νέων αυτών γραφείων του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου και του Επαρχιακού Γραφείου Πολεοδομίας, συνολικού εμβαδού 2,230 τετραγωνικών μέτρων, δεν εξυπηρετεί τους πολίτες μόνο σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, αλλά αποτελεί και ένα κρίσιμο συναισθηματικό κρίκο με την κατεχόμενη πατρίδα καθότι τονίζεται πως η τουρκική εισβολή, μπορεί να αφαίρεσε εδάφη από την επαρχία Αμμοχώστου, μπορεί να οδήγησε στην δημιουργία της «πόλης φάντασμα», αλλά δεν κατάφερε κατ’ ουδένα τρόπο να καταστρέψει τους μηχανισμούς λειτουργίας της επαρχίας.
Δεν κατάφερε εν τέλει να αποκόψει τους δεσμούς των πολιτών, των ανθρώπων με τη γη που τους ανήκει.
Οι μηχανισμοί αυτοί παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν δραστηριοποιήθηκαν άμεσα και η λειτουργία τους αδιάκοπα προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες συμβάλλοντας στην κατά το δυνατόν ομαλή συνέχεια της λειτουργίας του κράτους.
Φίλες και φίλοι,
Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι ο θεματοφύλακας της ακίνητης ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από αυτή. Παρά το γεγονός ότι η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα τα μητρώα Εγγραφής και όλο το αρχείο του Τμήματος να παραμείνουν στα χέρια του εισβολέα, το Τμήμα μπόρεσε  πολύ σύντομα, να δημιουργήσει τα προσωρινά μητρώα, για όλη την επαρχία Αμμοχώστου.
Η δημιουργία των προσωρινών μητρώων έδωσε τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς τους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας αξιοποιώντας ότι αρχειακό υλικό υπήρχε στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος.
Η προσπάθεια αυτή είχε τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί στηρίχτηκε πολύ περισσότερο στις μνήμες και τους ισχυρούς δεσμούς των κατοίκων αυτού του τόπου με τη γη τους.
Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θέλοντας να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου ξεκίνησε, κατά προτεραιότητα, στις  αρχές της δεκαετίας του 1990, το έργο της επαναχωρομέτρησης, από την ελεύθερη Αμμόχωστο, με αποτέλεσμα σήμερα η περιοχή ολόκληρη να καλύπτεται από νέα, υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας κτηματικά σχέδια.
Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των κατοίκων είναι κατοχυρωμένο και αποτελεί ισχυρό όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι μεταπολεμικό Τμήμα και στηρίζει τη λειτουργία του σε νομοθεσία που ψηφίστηκε μετά από την εισβολή.
Ρόλος και αποστολή του είναι ο σχεδιασμός και ο έλεγχος της ανάπτυξης του δομημένου περιβάλλοντος και όλων των αναγκαίων υποδομών για την παροχή ποιότητας ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας η παροχή κινήτρων δραστηριοποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου και εν γένει, η ισορροπημένη και αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας.
Η επαρχία της Αμμοχώστου δημιούργησε το δικό της Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας όπως και οι υπόλοιπες επαρχίες.
Οι δύο αυτές βασικές Υπηρεσίες του κράτους δεν μπορούσαν παρά να στεγάζονται μέσα στον φυσικό τους χώρο για να είναι σε άμεση σχέση με τον κόσμο που καλούνται να υπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, είτε αυτά είναι τα ιδιοκτησιακά τους είτε τα δικαιώματα ανάπτυξης της ακίνητης τους ιδιοκτησίας.
Ο δρόμος της στέγασης των δύο Υπηρεσιών στην Αμμόχωστο δεν ήταν εύκολος και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα. Με πολύ υπομονή αλλά και επιμονή καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και σήμερα είμαστε σε θέση να βλέπουμε τον στόχο μας να πραγματώνεται.
Εύχομαι στους κατοίκους της Αμμοχώστου όπου αυτοί και αν κατοικούν, σε όποια  άλλη επαρχία η στο εξωτερικό, να έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στο Παραλίμνι.
Εύχομαι σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς καλύτερη συνεργασία και αποδοτικότερη εργασία.
 Σας ευχαριστώ.