20/11/18

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 2ο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 2ο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω το δεύτερο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center. Το Φόρουμ σήμερα είναι αφιερωμένο στα Δικαιώματα των Παιδιών στο Ψηφιακό Περιβάλλον.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον οργανισμό Hope for Children CRC Policy Center για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, η οποία θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για βέλτιστες πρακτικές, στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας για τα παιδιά.
Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας αποτελούν ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής κι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής μας, ιδιαίτερα των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τρία παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πολλά από αυτά προτού να περπατήσουν ή να μιλήσουν (UNICEF, 2017). Συνεπώς, η συζήτηση για τα δικαιώματα των παιδιών αναπόφευκτα περιλαμβάνει τη συζήτηση για το ψηφιακό περιβάλλον δηλαδή τη σημερινή πραγματικότητα των παιδιών μας.
Η σχέση του ψηφιακού περιβάλλοντος με τα δικαιώματα του παιδιού έχει αναγνωριστεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και έχει τεθεί ως άξονας προτεραιότητας σε μια σειρά εγγράφων πολιτικής όπως η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά, η νέα Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021). Κύριοι άξονες δράσης είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας αφού αποτελούν χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν. Ταυτόχρονα, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ασφάλεια των παιδιών μέσω των νέων τεχνολογιών.
Το διαδίκτυο θεωρείται ως ένα σύγχρονο εργαλείο μάθησης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας που δίνει στα παιδιά πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και ανάπτυξης γνώσεων, εφόσον χρησιμοποιείται ορθά για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο, αλλά έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύσουμε.         
Έρευνες έχουν καταδείξει σειρά κινδύνων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά, όπως η έκθεση των παιδιών σε ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου, αποξένωση, αποπλάνηση, παραπληροφόρηση, βίαια παιχνίδια, εθισμός, εκφοβισμός, παιδική πορνογραφία, κτλ.