29/10/18

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έναρξης των εργασιών της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πρόσφατη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ τον ενημέρωσε και για τις απόψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, υπογραμμίζοντας τη σταθερή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη μιας λύσης λειτουργικής και διαρκούς, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος λειτουργικό και απόλυτα συμβατό με τα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης τριμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπόρισoφ εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του ως προς τους τριμερής μηχανισμούς που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα και κράτη της περιοχής, και εκφράστηκε η από κοινού βούληση για την περαιτέρω επέκτασή τους.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας κ. Μπόισια Στεφάνοβιτς.