26/10/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα εικοσάχρονα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου

Προσθήκη λεζάντας
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα εικοσάχρονα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου

Είναι ιδιαίτερη τιμή που μου δίδεται η ευκαιρία να εκφράσω με την παρουσία μου την εκτίμηση της πολιτείας στην πολυσήμαντη συνεισφορά του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου στον τομέα της υγείας του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα στην προσφορά του προς τους πάσχοντες με καρκίνο συνανθρώπους μας.
Kαθώς μας τιμά με την παρουσία του ο επιφανής καθηγητής Ογκολογίας David Khayat, επιτρέψετέ μου να απευθύνω λίγα λόγια στην Αγγλική.
Professor David Khayat,
It would be an omission on my behalf if I did not extend to you a warm welcome and conveyed the Government’s sincere appreciation for your positive response to provide innovative ideas and suggestions to the Bank of Cyprus Oncology Center as regards their strategic planning for the next five years.
I have no doubt that, based on your distinguished career, your professionalism and expertise, which, amongst others, included being Head of the French Cancer National Institute, you will provide valuable services and insightful views to the Oncology Center, helping them fulfill their mission.
Once again, thank you Professor Khayat for your presence and your genuine desire and active interest to supporting Cyprus and the Oncology Center.
Είναι κοινώς παραδεκτό πως η δημιουργία και η λειτουργία επί 20 συναπτά έτη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου ως ενός ολοκληρωμένου πρότυπου κέντρου παροχής κλινικών υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο, συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας.
Συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό ειδικών ιατρών, επιστημόνων και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, διαθέτοντας υποδομές σύγχρονων επιστημονικών προδιαγραφών, και παραμένοντας προσηλωμένο στην προσπάθεια της συνεχούς αναβάθμισης και εξέλιξης του, το Ογκολογικό Κέντρο έχει επιτύχει την αποτελεσματική ανταπόκριση και αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών του.
Η ανανέωση μάλιστα τον Απρίλιο του 2018 της διαπίστευσης της ποιότητας των διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχει, αλλά και τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα επιτεύγματά του στην τομέα της έρευνας και της επιστήμης, επιβεβαιώνουν τη διεθνή του αναγνώριση και τη διαχρονική του προσφορά στην κυπριακή κοινωνία.
Είναι αρκούντος παραδειγματικό για να κατανοήσει κανείς τη σημασία της λειτουργίας και της προσφοράς του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, το γεγονός ότι το Κέντρο στα 20 χρόνια της λειτουργίας του παρείχε τις εγνωσμένου κύρους υπηρεσίες του σε πέραν των 38 χιλιάδων ασθενών.
Η προσφορά αυτή είναι απολύτως συνυφασμένη με τις υποστηρικτικές σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο πράξεις συμπολιτών μας οι οποίες ενίσχυσαν διαχρονικά τη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου.
Στο πλαίσιο αυτό, στην αποψινή εκδήλωση τιμώνται ο κ. Γιώργος Δαυίδ, και μετά θάνατον ο αείμνηστος Σόλων Τριανταφυλλίδης, που διαδραμάτισαν ο καθένας με τη δική του ιδιότητα και συνεισφορά σημαντικότατο ρόλο στη μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία του Ογκολογικού Κέντρου.
Τιμούμε, επίσης, απόψε στο σύνολό του το διευθυντικό και το υπαλληλικό προσωπικό του Κέντρου.
Όλους εσάς, οι οποίοι εκτιμώντας το όραμα που έθεσε η Τράπεζα Κύπρου με την απόφαση της δημιουργίας του, συστρατευθήκατε στην επίτευξη των ευγενών του σκοπών.
Η για 20 χρόνια δική σας συστηματική και συντονισμένη δράση προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, στάθηκαν σημαντικός αρωγός στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου, αποδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδος μας στον τομέα αυτό.
Η πολιτεία και το σύνολο των πολιτών σας ευγνωμονεί και σας συγχαίρει θερμά όλους και τον καθένα ξεχωριστά.
Η λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν μέσα από τις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τον κρίσιμο χώρο της υγείας και τα οποία έχουν ως τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους ασθενείς.
Αξίζει να αναφέρω ότι μέσα από την άριστη συνεργασία κράτους και Τράπεζας Κύπρου, έγινε κατορθωτή η αντικατάσταση του εξοπλισμού του Κέντρου με τρεις καινούριους προηγμένης τεχνολογίας γραμμικούς επιταχυντές, μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία.
Τα έξοδα για την αντικατάσταση των  γραμμικών επιταχυντών ανέλαβε η Τράπεζα Κύπρου, ενώ τα έξοδα της συντήρησής τους για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα καλύπτονται από το κράτους μέσω της κρατικής χορηγίας που παρέχεται ετησίως στο Κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα και αναγνωρίζοντας το Κέντρο ως ένα από τα κορυφαία στον τομέα του, στηρίζουμε και ενισχύουμε ως πολιτεία διαχρονικά τον ρόλο του μέσω της κάλυψης των ετήσιων λειτουργικών του δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αξίζει να αναφέρω ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, που κατέβαλε μέχρι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό θερμά ευχαριστώ τον κ. Πατσαλίδη και τα μέλη του ΔΣ.
Αναμφίβολα, Κέντρα όπως το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, ενδυναμώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο.
Προσπάθειες, οι οποίες επιβεβαιώνονται μέσα από την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μη εξαιρουμένης της παρούσης λαμβάνοντας σειρά μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας ζωής στους καρκινοπαθείς.
Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το παρόν και τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια και Προέδρους του Συμβουλίου, που στήριξαν διαχρονικά και χωρίς καμία αμοιβή τη λειτουργία του Κέντρου. Θα ήταν παράλειψη αν δεν έκανα αναφορά στην κα Βασιλείου και να της εκφράσω ευχαριστίες.
Ανάλογα, συγχαίρω για ακόμη μία φορά τα άτομα που τιμούμε απόψε, αφού η δική τους συγκινητική και παραδειγματική διάθεση προσφοράς συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπλήρωση του ουσιαστικού έργου του Ογκολογικού Κέντρου.
Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους ολόκληρης της πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Το συγκρότημα, πιστό στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης που διέπουν τη λειτουργία του, ανέλαβε πριν 20 χρόνια τη δημιουργία του Κέντρου παραμένοντας διαχρονικά μαζί με το κράτος υποστηρικτής και συνοδοιπόρος του.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Ογκολογικού Κέντρου ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξή του και την επέκταση των υπηρεσιών του με στόχο την προσφορά συνεχώς αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον καρκινοπαθή ασθενή.
Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνω ότι θα πρέπει να υπολογίζετε στη συνέχιση της στήριξης από πλευράς κράτους ως ειδικής υποχρέωσης σε ένα έργο νοικοκυρεμένο, πρότυπο κέντρου αντιμετώπισης μιας ασθένειας που δεν εξαιρεί ουδέν.
Ευχαριστώ, επίσης, τους διάφορους συνδέσμους του Ογκολογικού και όλους τους συντελεστές που ενισχύουν το έργο του Ογκολογικού Κέντρου.