20/7/18

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Α. Νεοφύτου σε εκδηλώσεις καταδίκης της Τουρκικής εισβολής, στην Αυστραλία

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Α. Νεοφύτου σε εκδηλώσεις καταδίκης της Τουρκικής εισβολής, στην Αυστραλία

Ανήμερα της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέστη σε λειτουργία και μνημόσυνο που τελέστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Βρισβάνη της Αυστραλίας, για όσους ηρωικά θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου και του λαού της. Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν, επίσης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της πολιτείας του Queensland, η Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου κα Νατάσα Πηλείδου, η Ύπατη Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Καμπέρα κα Μάρθα Μαυρομμάτη, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και ο Πρόεδρος και μέλη της Κυπριακής Κοινότητας και της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στo Queensland. Ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου παρέστη ως κύριος ομιλητής σε μαζική επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, από την Κυπριακή Κοινότητα και τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα του Queensland. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού εξήρε τη θυσία των ηρώων του 1974, μίλησε για την εθνική διχόνοια και το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε το άλλοθι στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Αυτές οι επέτειοι εξήγησε, προσφέρονται για ανασκόπηση του παρελθόντος ώστε μοιραία λάθη να μην επαναλαμβάνονται. Τα διλήμματα και οι προκλήσεις που έχει απέναντί του ο Κυπριακός Ελληνισμός, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, προϋποθέτουν ενότητα, συνέπεια και προσήλωση στον στόχο της επανένωσης του τόπου και του λαού. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα ιστορικό συμβιβασμό που θα καταργεί τα εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παρουσία του κατοχικού στρατού.  Άλλωστε, ανέφερε, μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της νέας υπό εξέλιξη προσπάθειας του ΓΓ των ΗΕ μπορεί να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να προσμένουμε συνολική διευθέτηση του προβλήματος που θα μας επιτρέψει να καρπωθούμε τα οφέλη μιας πατρίδας επανενωμένης και απαλλαγμένης από τις συνέπειες  της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου είναι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ομιλίες εκφώνησαν, επίσης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, η Ύπατη Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία που συνοδεύει τον κ. Νεοφύτου στην επίσκεψή του στη χώρα καθώς, επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Queensland και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα της ίδιας πολιτείας.
Αύριο, ο κ. Νεοφύτου, μεταβαίνει στη Μελβούρνη για να παρευρεθεί το Σαββατοκυρίακο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η εκεί Κυπριακή Κοινότητα και η Παναυστραλιανή Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. Η Μελβούρνη θα είναι ο τελευταίος σταθμός του κ. Νεοφύτου προτού επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018.