27/7/18

Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία στις 25-27 Ιουλίου 2018.
Τη συνέντευξη παρέθεσαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η απερχόμενη Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Αντωνία Μιχαηλίδη και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τουτόν, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.
Προλογίζοντας τη διάσκεψη, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου επεσήμανε το αισιόδοξο γεγονός ότι στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν 120 νέοι της διασποράς, καθώς, όπως είπε, σε αυτούς στηρίζονται οι ελπίδες για απρόσκοπτη συνέχεια των παροικιακών μας οργανώσεων. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Προέδρους των ομογενειακών οργανώσεων και προς όλους τους απόδημους για την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζονται τα εθνικά θέματα και την προσφορά τους στους κοινούς αγώνες για την Κύπρο.
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική για τους Απόδημους, ο κ. Φωτίου είπε ότι ενισχύθηκε η πολυεπίπεδη συνεργασία με φίλες χώρες που έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό, τα οποία επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας και προσφέρουν πολλά, οικοδομώντας σχέσεις που αποδεικνύονται πολύτιμες.
Επιπρόσθετα, ο κ. Φωτίου σημείωσε την παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρενς Κουίκ, της Υπουργού Διασποράς της Αιγύπτου κας Nabila Makram και του Υπουργού Διασποράς της Αρμενίας, κ. Mhkitar Hayrapetyan, στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων. «Τόσο σε τριμερές επίπεδο όσο και οι τέσσερις χώρες μαζί, προχωρήσαμε στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την προώθηση της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς και για την προώθηση συγκεκριμένων στοχευμένων δράσεων με επίκεντρο τους νέους απόδημους των τεσσάρων χωρών», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, όπου κάλεσε τους απόδημους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής τους, με την προσδοκία να δοθεί κάποτε η παρηγοριά της γνώσης στους συγγενείς που χρόνο με το χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους. «44 χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να αγνοείται ακόμα η τύχη σχεδόν 850 συμπατριωτών μας. Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πιο πονεμένη απότοκο της τουρκικής εισβολής. Έλαβα τη διαβεβαίωση ότι οι απόδημοι θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε και σε αυτό το θέμα να κάνουμε βήματα μπροστά. Οι απόδημοι είναι οι καλύτεροι μας πρεσβευτές», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η νεολαία που συμμετείχε στο φετινό συνέδριο, από όλες τις ηπείρους, αποτελεί την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί ο ελληνισμός της Κύπρου στη διασπορά στο διηνεκές.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την απερχόμενη Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ για τη συνεισφορά της και ευχήθηκε όπως συνεχίσει τη δράση της σε άλλο επίπεδο, καθώς, όπως είπε, ο αγώνας της Κύπρου συνεχίζεται. Ο κ. Παπαευριπίδης συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ για την ανάληψη των καθηκόντων του και πρόσθεσε:
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό ότι εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την τουρκική κατοχή και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο ζήλο, να ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα γιατί θέλουμε να δούμε αυτό τον τόπο να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή. Αυτός είναι ο στόχος μας και όσο είμαστε ζωντανοί γι΄ αυτόν θα αγωνιζόμαστε».
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ευχαριστώντας από την πλευρά του την απερχόμενη Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ και καλωσορίζοντας τον νέο Πρόεδρο, τόνισε ότι πάντοτε η νεολαία θα έχει τη στήριξη της ΠΣΕΚΑ σε ό,τι χρειαστεί.
Περαιτέρω, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για τη σημαντική ανάλυση του Κυπριακού στην οποία προέβη, τον Διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για την ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την επιθυμία να αναπτύξει μια πιο στενή συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για θέματα διαφώτισης. «Η Τουρκία ξοδεύει περίπου 10 εκ. το μήνα για θέματα διαφώτισης», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για τη διαφώτιση, αλλιώς η επίθεση μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως απόδημοι θα είναι λίγη.
Για εμάς τους απόδημους, επεσήμανε, το θέμα είναι απλό και αφορά την εισβολή, την κατοχή και τους εποίκους που έχουν αλλάξει δημογραφικά την Κύπρο. Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι οι απόδημοι θα συνεχίσουν να στέλνουν αυτό το μήνυμα σε βουλευτές και γερουσιαστές. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη να μην πουληθούν τα F35 στην Τουρκία και για να αρθεί το εμπάργκο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσει να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις δίνουν την ευκαιρία στην Κυπριακή Κυβέρνηση να ελιχθούν για μια λύση που να είναι αντιπροσωπευτική. Δεν μας νοιάζει πως θα λέγεται η λύση από τη στιγμή που θα μας δίνει τα δικαιώματά μας να επιστρέψουμε στα κατεχόμενα και να μπορέσουμε να ζήσουμε όπου θέλουμε, ως ίσοι πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ευκαιρία είναι τώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και όσο και εάν είναι επιθετική στην εξωτερική της πολιτική, συνεχώς χάνει έδαφος».
Η απερχόμενη Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Μιχαηλίδη ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση του φετινού Συνεδρίου, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ επιτυχημένο για τη νεολαία, καθώς ήταν το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα. Η κα Μιχαηλίδη ανέφερε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ φέτος κλείνει 15 χρόνια ζωής και έχει 15,000 μέλη με δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως. Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 100 σύνεδροι από όλο τον κόσμο, σημείωσε, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. «Το συνέδριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία ενημέρωσης και έμπνευσης των νέων στην προσπάθειά τους να προωθήσουν μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ανά τον κόσμο», κατέληξε.
Τέλος, ο νέος Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τουτόν ευχαρίστησε την κα Μιχαηλίδη για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο έχει μεταμορφώσει τη ΝΕΠΟΜΑΚ και την έχει φέρει σε ένα υψηλό επίπεδο. «Αποτελεί ένα πρότυπο για εκατοντάδες νέους Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη σκληρή δουλεία που γινόταν μέχρι τώρα, καθώς αποτελεί τιμή να είσαι σε αυτή τη θέση. «Προσβλέπω σε μια στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας, τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ και τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ για το συμφέρον των Κυπρίων του εξωτερικού», κατέληξε.