27/6/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ημερίδα με θέμα: «Ασφάλεια και Υγεία στα σχολεία»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ημερίδα με θέμα: «Ασφάλεια και Υγεία στα σχολεία»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού την ημερίδα με θέμα την Ασφάλεια και Υγεία στα σχολεία.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει και στηρίζει ένθερμα κάθε προσπάθεια προώθησης των θεμάτων που σχετίζονται με την Ασφάλεια και την Υγεία. Άλλωστε, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής για συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, επενδύουμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και Υπηρεσίες, καθώς επίσης και τους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Παράλληλα, μεριμνούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση των σχολείων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η προσπάθεια βέβαια ξεκίνησε το 1997 με την ίδρυση του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, που είχε ως κύρια αποστολή την προετοιμασία του προσωπικού και των μαθητών των σχολείων, καθώς και των εργαζομένων στα κτήρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του Υπουργείου, για έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας μετεξελίχτηκε σε Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας, το οποίο διέπεται από τους Περί Ασφάλειας και Υγείας Νόμους και Κανονισμούς. Ο ρόλος του Γραφείου είναι η απρόσκοπτη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών οδηγιών, εθνικών νομοθεσιών και κανονισμών σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τρίτα πρόσωπα. Στην περίπτωση των σχολείων (χώροι στους οποίους δραστηριοποιούνται ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, συγκεκριμένα παιδιά και έφηβοι), καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Για τον λόγο αυτό, η σχετική νομοθεσία εφοδίασε τους Λειτουργούς Ασφάλειας και Υγείας με την απαραίτητη ανεξαρτησία, καθώς και με τα απαραίτητα εργαλεία.
Παράλληλα, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας αποσκοπεί στην καλλιέργεια συνείδησης ασφάλειας και ενεργό εμπλοκή των εργαζομένων στην εκτίμηση και πρόληψη των κινδύνων.
Ο τομέας Ασφάλειας και Υγείας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και οι κυριότεροι τομείς πολιτικής, τους οποίους πραγματεύονται οι Λειτουργοί Ασφάλειας και Υγείας του Γραφείου είναι, για παράδειγμα, η εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνου. Πιο αναλυτικά, ο εργοδότης οφείλει να εφαρμόζει κατάλληλο σύστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει την πολιτική στα θέματα ασφάλειας και υγείας, τις διαδικασίες, την οργάνωση, τον προγραμματισμό, την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, την αξιολόγηση του συστήματος και τις δράσεις για βελτίωση. Επιπρόσθετα, ένας άλλος βασικός πυλώνας της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας αφορά στην πολιτική σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων στον σχολικό χώρο. Επιπλέον, ο τομέας οφείλει να προβαίνει σε σειρά εκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων, καθώς και σε συστηματικές επισκέψεις στους χώρους εργασίας.
Για την επίτευξη της πολιτικής και την υλοποίηση των δράσεων του, το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και Άμυνας, καθώς και με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο μας είναι αποφασισμένο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το σχολικό περιβάλλον να καταστεί πιο ασφαλές, λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία πρωτίστως των παιδιών.
Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης για την άρτια διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, αλλά και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στηρίζοντας ενεργά και έμπρακτα τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας για την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία μας. Τα συγχαρητήριά μου απευθύνω επίσης σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών της ημερίδας, και ιδιαίτερα στους εκλεκτούς εισηγητές.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν μια εποικοδομητική εμπειρία, προσφέροντας ευκαιρία για προβληματισμό και αναστοχασμό.