6/6/18

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τη μείωση της ανεργίας

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τη μείωση της ανεργίας

Στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν και νέα μείωση της ανεργίας. Με αναφορά στους εγγεγραμμένους ανέργους φαίνεται ότι ο αριθμός τους φέτος τον Μάιο μειώθηκε κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.
Σύγκριση του Μαΐου 2018 με τον Μάιο 2016 δείχνει μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 33% ή 11.208 άτομα.
Πρόκειται για επιβεβαίωση της σταθερής αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας από το ανώτατο υψηλό 16,3% στην κορύφωση της κρίσης το 2014 έχει περιοριστεί κάτω από 10%, με τάση συνεχούς αποκλιμάκωσης.
Μείωση της ανεργίας παρουσιάζεται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και αυτό αντανακλά την ευρωστία της αναπτυξιακής ανάκαμψης της Κύπρου, ενώ πρόσφατα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η μείωση της ανεργίας οφειλόταν σε μετανάστευση Κυπρίων στο εξωτερικό.
Τουναντίον, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η όποια μεταναστευτική τάση είχε παρατηρηθεί στα χρόνια της κρίσης, έχει ήδη αντιστραφεί. 
Πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία που φέρνει πραγματικά αποτελέσματα και να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για τις υπόλοιπες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας, ούτως ώστε να ενισχύσουμε περισσότερο την αναπτυξιακή έφεση.
Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.