14/6/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην 24η Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην 24η Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να χαιρετίσω τις εργασίες της 24ης Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Με την ευκαιρία της παρουσίας μου, συγχαίρω το νέο Προεδρείο της Συνόδου για τη διετία 2017-2019 κι εύχομαι ευόδωση των αξιόλογων στόχων και πρωτοβουλιών που έχει θέσει για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας, με κοινές δράσεις σε θέματα όπως:
  • η λειτουργία των Γραφείων Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό Κόσμο,
  • η κοινή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη,
  • η καθιέρωση συστηματικών επιστημονικών συναντήσεων,
  • η συνεργασία με αντίστοιχα σώματα του εξωτερικού,
  • η εκπροσώπηση της Συνόδου σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς,
  • η συστηματική συνεργασία με τους βασικούς θεσμούς και ανεξάρτητους φορείς που ασχολούνται με την Ανώτερη Εκπαίδευση.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων αποτελεί όργανο διασφάλισης της αυτονομίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κι ένα αξιόλογο βήμα που τους δίνει φωνή για να εκφράζουν συντονισμένα τις απόψεις τους για τα θέματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το έργο και οι προσπάθειες της Συνόδου, για επίτευξη του κοινού στόχου προσφοράς ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αναγνωρίζονται και εκτιμώνται από την Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) ειδικότερα.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το ΥΠΠ βρίσκεται δίπλα στην Ανώτερη Εκπαίδευση της χώρας μας και επιδιώκει την υποστήριξη και συνεχή αναβάθμισή της στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί. Ενδεικτικά αναφέρω τη σταθερή επιδίωξη του ΥΠΠ για βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στα Δημόσια Πανεπιστήμια, τη συνεχή υποστήριξη του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης για επίτευξη των σκοπών και των στόχων του, την υιοθέτηση στρατηγικών που επιδιώκουν να καταστήσουν την Κύπρο μας περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο και τη στοχευμένη διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών εκθέσεων στο εξωτερικό που αποσκοπούν στη διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας μας. Ειδικότερα, ως προς την προσπάθεια διεθνοποίησης της ΑΕ, το ΥΠΠ επιδιώκει συνεχώς και επιτυγχάνει την υπογραφή διμερών συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως η Κίνα, η Ιορδανία και η Ρωσία. Παραμένουμε αδιάλειπτα στη διάθεσή σας για την υποστήριξη και προσφορά βοήθειας στην όποια προσπάθειά σας για συνεργασίες με αντίστοιχα σώματα ή/και πανεπιστημιακά ιδρύματα από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
Είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές και η στρατηγική του ΥΠΠ για την Ανώτερη Εκπαίδευση δεν μπορούν να ευοδωθούν χωρίς τη συμπόρευση και υποστήριξη των Ανώτερων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι ένας από τους σημαντικούς στόχους της Συνόδου, για την τρέχουσα διετία, είναι η συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τους πολιτειακούς φορείς και τους ανεξάρτητους θεσμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε την υποστήριξη, τη συμβολή και τη συνεργασία σας στις συνεχείς προσπάθειές μας για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Αναμένουμε από εσάς να εμβαθύνετε τις σχέσεις και τις συνεργασίες σας, έτσι ώστε να μπορείτε να διεκδικείτε συντονισμένα και αποτελεσματικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα εργαστείτε μαζί μας άοκνα για προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να έχετε στο επίκεντρο της δράσης σας τους φοιτητές σας, βελτιώνοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και διευκολύνσεις προς αυτούς.
Η συμπόρευση και η αγαστή συνεργασία, τόσο μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και μεταξύ Πανεπιστημίων και ΥΠΠ, εγγυάται μεγιστοποίηση της επίτευξης των κοινών μας στόχων για την Ανώτερη Εκπαίδευση. Απαιτείται να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα της προσπάθειας συνεχούς ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο και επιδίωξης της αριστείας και της υψηλής ποιότητας.
Μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί η ανώτερη εκπαίδευση, δεν επιτρέπονται εκπτώσεις στην ποιότητα. Ισχύς μας και εγγύηση επίτευξης των κοινών μας στόχων αποτελεί η μεταξύ μας εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να καταστήσουμε την Κύπρο διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για διεθνείς ακαδημαϊκούς και φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τις τοπικές ανάγκες.
Σας ευχαριστώ.