18/5/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή βράβευσης του Φοιτητικού Διαγωνισμού Αφίσας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή βράβευσης του Φοιτητικού Διαγωνισμού Αφίσας για την προβολή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή βράβευσης των φοιτητών που διακρίθηκαν με τη συμμετοχή τους σε Διαγωνισμό για τη δημιουργία Αφίσας, τον οποίο προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018, με σκοπό την προβολή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, γνωρίζοντας καλά το επιστημονικό έργο που επιτελείται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα και θέλοντας να προβάλει και να στηρίξει τη συνολική  προσφορά τους, κάλεσε τους προπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων μας να δραστηριοποιηθούν ενεργά και να φιλοτεχνήσουν αφίσες.
Στη δημιουργική αυτή διαδικασία ανταποκρίθηκαν τα Πανεπιστήμια, που είχαν συναφείς με το θέμα κλάδους και Σχολές. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Σχολή Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick, η Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα έργα των φοιτητών που διακρίθηκαν προβάλλονται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Απώτερος σκοπός είναι να αξιοποιηθούν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε υλικό προβολής της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου, καθώς επίσης και σε δραστηριότητες προβολής του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπου συμμετέχουν με κοινές αποστολές το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμιά μας.
Πηγή έμπνευσης των εργασιών των προπτυχιακών φοιτητών αποτέλεσαν ποικίλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η πολυπολιτισμικότητα, η πλούσια και πολυπρόσωπη φοιτητική ζωή, καθώς επίσης και στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου μας και τα οποία σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση, την ιστορική πορεία, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές- τη θάλασσα και τον ήλιο και γενικότερα τη φυσιογνωμία της  κυπριακής κοινωνίας. 
Οι δημιουργίες των φοιτητών που επιλέγηκαν από το κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά και στάλθηκαν στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η φοιτητική μας κοινότητα διαθέτει ταλέντο, ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, μα κυρίως αποδεικνύει ότι η νέα γενιά μπορεί να εκφράζει σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς με ποιοτικό και δημιουργικό τρόπο.
Με δεδομένο ότι η ενασχόληση με κάθε μορφή Τέχνης απελευθερώνει και λυτρώνει την ψυχή, ενδυναμώνει τον εσωτερικό κόσμο, εμπνέει και καλλιεργεί δημιουργικά την προσωπικότητα του ανθρώπου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν στον εν λόγω Διαγωνισμό και ιδιαιτέρως αυτούς που διακρίθηκαν και σήμερα βραβεύονται.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνω με την ευκαιρία αυτή και στους υπεύθυνους καθηγητές των τριών πανεπιστημίων που καθοδήγησαν τους φοιτητές και βοήθησαν στην επιτυχημένη υλοποίηση της όλης προσπάθειας, καθώς και στα πανεπιστήμιά μας που στήριξαν με κάθε τρόπο τη συγκεκριμένη διοργάνωση, στο πλαίσιο της ευρύτερης εποικοδομητικής συνεργασίας που αναπτύσσουν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.