18/5/18

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια

Η πλευρά μας να συνεχίζει σταθερά την προσπάθειά της να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν πολύ σημαντική, έστω και αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις. Πέραν του γεγονότος ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη σχέση της με την περιοχή αυτή και ότι υπάρχει η καταρχήν απόφαση ότι όποια κράτη ετοιμαστούν θα μπουν σταδιακά, κατά την επόμενη περίοδο, σε καθεστώς υπό ένταξη χωρών, δηλαδή θα εξαγγελθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων.
Γενικότερα, όμως, είναι στρατηγικής σημασίας η επιλογή της ΕΕ να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη σχέση της με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Σύνοδος έγινε με γενική κατεύθυνση την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων, τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές και τις επικοινωνίες μέχρι και σε θέματα του ανθρώπινου βίου, όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Ήταν σημαντική διαπίστωση στη Σύνοδο ότι η ΕΕ έχει τον πρώτο λόγο, όπως αναφερόταν και στην παρέμβαση του Προέδρου, στη σχέση της με αυτές τις περιοχές και θα πρέπει αυτός ο ρόλος της ΕΕ να κατοχυρωθεί, τη στιγμή που υπάρχουν επεμβάσεις, παρουσία, ενδιαφέρον και άλλων τρίτων μερών.
Ιδιαίτερα, την παρέμβαση του Προέδρου απασχόλησε ο ρόλος που προσπαθεί να διαδραματίσει στην περιοχή η Τουρκία.
Με την ευκαιρία της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες κρατών, με τον οικοδεσπότη Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, αλλά και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Και με τους δύο, εκτός από διμερή θέματα ή θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, οπωσδήποτε τέθηκε και το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας κα Μέι και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε την κα Μέι για την κατάσταση πραγμάτων καθώς και για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει σύμβουλο ώστε να κινηθεί ξανά η κατάσταση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστό ότι η  Βρετανία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό αυτό, όπως έχουν κάνει και οι δύο πλευρές εδώ στην Κύπρο, αλλά και η Ελλάδα, επομένως φαίνεται ότι εναπόκειται στην άποψη της Τουρκίας.
Είναι πρόσφατη η συνάντηση της κας Μέι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με αυτή την ευκαιρία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την επανέναρξη, ζητώντας τη συνδρομή και της Βρετανίας εκεί όπου μπορεί να επηρεάσει, ώστε να έχουμε την επανέναρξη, αφού και πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί στο Λονδίνο η θέση της Βρετανίας ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση για μια λύση στη βάση του πλαισίου, των Ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Η κα Μέι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά αυτά είναι θέματα που μένουν στη συνομιλία που είχαν μεταξύ τους».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο είπε ότι «η γενικότερη εικόνα που αποκομίζουμε από πληροφορίες και από το τι συμβαίνει είναι ότι δεν φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες της Τουρκικής Κυβέρνησης (το Κυπριακό). Αυτό, όμως, μπορεί να σχετίζεται και με τις εκλογές που έπονται. Ωστόσο, δεν εμποδίζει αυτό, ούτε και αποτρέπει τη δική μας πλευρά να συνεχίζει σταθερά τη δική της προσπάθεια, διότι πραγματικά θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες το οποίο, όπως είπε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, έδινε μια ιστορική ευκαιρία».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους που συσχέτισαν την κατάσταση στη Γάζα με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στη σύγκρουση που δυστυχώς βλέπουμε στη  Γάζα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Σήμερα έχουμε το Κυπριακό διότι εδώ και 44 χρόνια συνεχίζεται η κατοχή από τουρκικά στρατεύματα. Αν το Κυπριακό έχει πάρει τη σημερινή μορφή του, υπαίτιος είναι η Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα κατοχής, και όπως φάνηκε στο Κραν Μοντανά διατηρεί την αξίωση να έχει για πάντα στρατεύματα και να έχει ρόλο ανάμιξης, παρέμβασης κηδεμόνευσης των πραγμάτων στο κυπριακό κράτος. Άρα λοιπόν η Τουρκία είναι η τελευταία που μπορεί να επικαλείται άλλα διεθνή προβλήματα για να δικαιολογήσει ένα πρόβλημα που εναπόκειται στη δική της απόφαση και διακριτική ευχέρεια να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».