17/5/18

Ανάπτυξη της συνεργασίας στο θέμα της Ακτοφυλακής αποφάσισαν Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας

Ανάπτυξη της συνεργασίας στο θέμα της Ακτοφυλακής αποφάσισαν Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας

Την ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία της Ακτοφυλακής στην Κύπρο, μέσα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, αποφάσισαν σε σημερινή συνάντηση τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε σε δηλώσεις του:
«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος στην Κύπρο, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία σε θέματα που αφορούν τη Λιμενική Αστυνομία και την Ακτοφυλακή. Ως γνωστό, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη σύσταση Ακτοφυλακής στην Κύπρο, η οποία θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που έχει το Λιμενικό και Ναυτικό Σώμα της Αστυνομίας, όπως και άλλες πρόσθετες αρμοδιότητες που προκύπτουν είτε από τις νομοθεσίες μας, είτε από διεθνείς συμβάσεις, που σε μεγάλο βαθμό συνταυτίζονται με τις αρμοδιότητες που έχει η Ακτοφυλακή στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε τον τρόπο λειτουργίας της Ακτοφυλακής στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε την δική μας Ακτοφυλακή, αφού έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της και έχουμε προχωρήσει στην ετοιμασία της σχετικής νομοθεσίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Περαιτέρω, συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τον επιχειρησιακό τομέα, καθώς και την οργάνωση και δομή τέτοιων σωμάτων. Είχαμε καταρτίσει μια Επιτροπή στην οποία μετείχαν στελέχη τόσο από την Ελληνική Ακτοφυλακή όσο και από την Λιμενική της Αστυνομίας, η οποία συζήτησε όλα τα θέματα που είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε κατά τη σημερινή συνάντηση.
Συμφωνήσαμε όπως στελέχη της σημερινής Λιμενικής και αυριανής Ακτοφυλακής της Κύπρου να εκπαιδευτούν σε αντίστοιχες σχολές στις οποίες εκπαιδεύονται τα μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο κ. Υπουργός εισηγήθηκε, ότι εάν είναι δυνατό στο επόμενο δεκαήμερο, στελέχη της Λιμενικής να μεταβούν για εκπαίδευση στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Αυτό αποτελεί μια τεράστια προσφορά, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των δικών μας στελεχών. Στόχος μας είναι να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης, στο οποίο θα περιληφθούν και τα σημερινά στελέχη της Λιμενικής, αλλά και όποια άλλα άτομα θα εντάσσονται στην Ακτοφυλακή.
Επίσης, μιλήσαμε για κοινές επιχειρήσεις, κοινές αρμοδιότητες των δύο Σωμάτων και για τη συμμετοχή της Κύπρου σε επιχειρήσεις που γίνονται στην Ελλάδα, ώστε να έχουμε πρακτική γνώση και ν’ αποκομίσουμε την εμπειρία από ένα Σώμα που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Καταλήξαμε στο ότι θα ήταν χρήσιμο να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα αποτελέσει τη βάση της συνεχούς αυτής, κοινής προσπάθειας και συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παραγωγική συζήτηση που έγινε σχετικά με την Ακτοφυλακή της Κύπρου και πρόσθεσε: «Η Κύπρος αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε ένα τόπο ιδιαίτερα υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. Όσο αναπτύσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή η χώρα γίνεται το κέντρο μεγάλου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όμως αυτή η ανάπτυξη συνδέεται και με μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση – ζητήματα κρίσιμα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που κλήθηκε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουμε με την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν να κάνουν τόσο με την εθνική ασφάλεια όσο και με την ασφάλεια απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας ή οποιαδήποτε φαινόμενα που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε τομείς της δημόσιας ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως είναι ο τουρισμός.
Επιπρόσθετα ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι σήμερα έγινε ένα πρακτικό βήμα και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβούν στην Αθήνα και να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες του λιμενικού χώρου τα μέλη που θα στελεχώσουν την Κυπριακή Ακτοφυλακή, ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώση. «Αυτό θα είναι η απαρχή και θα έχει συνέχεια σε ακαδημαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι οι οδηγίες που υπάρχουν από τις ηγεσίες των δύο Κυβερνήσεων – Ελλάδος και Κύπρου – γίνονται πραγματικότητα και σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της Ακτοφυλακής. «Υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί και τα αποτελέσματα θα είναι απτά», σημείωσε. 
------------------------------