7/5/18

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού

«Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι ο ρόλος του ΚΟΤ υπό την υφιστάμενη του μορφή έχει εκλείψει γι’ αυτό και θα πρέπει να γυρίσουμε μια νέα σελίδα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του Τουρισμού», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι υπέρ καθαρών λύσεων όσον αφορά τη διακυβέρνηση του Τουρισμού. «Έγιναν προσπάθειες για να βρεθούν συναινέσεις μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων οι οποίες όμως δεν έχουν καρποφορήσει. Σήμερα, έγινε η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού» ανέφερε ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «είμαστε η μόνη τουριστική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν έχει Υπουργείο ή Υφυπουργείο Τουρισμού, ούτε σαφή πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος να παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να λογοδοτεί, και το θέμα της διακυβέρνησης του τουρισμού διέπεται από τη λειτουργία ενός διοικητικού συμβουλίου με εννέα άτομα το οποίο μάλιστα δεν έχει τις αρμοδιότητες ούτως ώστε να εφαρμόσει μια ενιαία οριζόντια στρατηγική για τον τουρισμό, τον πιο σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας».
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει από την αρχή, προνοεί τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, την κατάργηση του διοικητικού συμβουλίου, την εφαρμογή της οριζόντιας στρατηγικής που αφορά πολλά υπουργεία και τμήματα του δημοσίου όπως επίσης και  τη δημιουργία σώματος τουριστικής αστυνομίας ή τουριστικής επιθεώρησης η οποία θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα ανομίας και αταξίας τα οποία παρατηρούνται και των οποίων ούτε οι τοπικές αρχές ούτε η αστυνομία μπορούν να επιληφθούν (λειτουργία κέντρων αναψυχής, θέματα ασφάλειας, ωράρια κ.α.)
«Είναι σαφές το νομοσχέδιο. Ελπίζω ότι έχουμε πείσει τη Βουλή μετά από πολλές συνεδριάσεις ούτως ώστε να ψηφιστεί αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Κύπρο» επισήμανε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί ο Τουρισμός να αποτελεί το 4ο θέμα ενός Υπουργείου το οποίο ασχολείται με την ενέργεια, το εμπόριο και τη βιομηχανία. Αυτό το επιτελικό κενό, πρέπει να συμπληρώσουμε με την δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού. Τα επιχειρήματα έχουν λεχθεί κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα και έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές» τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, εκτιμώντας ότι θα επέλθουν και εξοικονομήσεις στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάσημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει και μια αναδιάρθρωση του ίδιου του ΚΟΤ έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες και προκλήσεις στη βάση ενός εκσυγχρονιστικού μοντέλου διοίκησης.
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός είπε ότι άμεσα και πολύ γρήγορα μπορεί να προχωρήσει αυτό το θέμα. «Μέχρι τη Δευτέρα θα αποσταλεί το νομοσχέδιο που έχουμε ήδη καταθέσει με κάποιες πολύ μικρές διορθώσεις ούτως ώστε να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο για ψήφιση. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα ανοιχτά προς συζήτηση αυτή τη στιγμή» κατέληξε.