17/5/18

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου

Το Σύστημα Αυτοματοποίησης Γραφείου (e-OASIS) έχει δύο βασικούς άξονες: τη διατήρηση του Αρχείου της Βουλής σε ψηφιακή μορφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με στόχο την ταχύτητα στη διεκπεραίωση εργασιών και την αποτελεσματική μείωση της χρήσης χαρτιού.
Η νέα βελτιωμένη διαδικτυακή έκδοση του συστήματος που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα εύχρηστο, ευέλικτο, γρήγορο και ασφαλές εργαλείο, που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βοηθό στις καθημερινές εργασίες τόσο των βουλευτών, όσο και του προσωπικού της Βουλής.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω υπολογιστών που είναι εγκατεστημένοι σε γραφεία στο κτήριο της Βουλής και η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει όλες τις αντίστοιχες ενέργειες που χρησιμοποιούνται στην έντυπη μορφή, σε ηλεκτρονική μορφή.
Είναι απόφασή μας η πλήρης χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για:
  • Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
  • Εξοικονόμηση πόρων (οικονομικών, χαρτιού, χρόνου).
  • Διαφάνεια και  προσβασιμότητα.
Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, πραγματοποιήθηκε σειρά σεμιναρίων για το προσωπικό και τους βουλευτές ή κοινοβουλευτικούς συνεργάτες πριν από τις διακοπές του Πάσχα, που επαναλήφθηκε και μετά, με σκοπό την παρουσίαση της νέας μορφής του συστήματος και την επίλυση αποριών σχετικά με τη χρήση του.
Στη συνέχεια λειτούργησε σε δοκιμαστική βάση από το προσωπικό της Βουλής, σε όλες του τις πτυχές για την επισήμανση προβλημάτων και από τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή.
Πέρα από την εκπεφρασμένη πρόθεσή μας για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο την ευκολότερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των εργασιών, άμεσος και ουσιαστικός στόχος είναι και η μείωση της χρήσης χαρτιού που, εκτός από σημαντικός οικολογικός, είναι και σημαντικός οικονομικός στόχος.
Σε ό,τι αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σταματά μια κατάσταση κατά την οποία διανέμετο μεγάλος όγκος εντύπων, σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο μια φορά, ενώ μόνο μέρος του εντύπου ήταν χρήσιμο στον παραλήπτη. Με την πλήρη χρήση του συστήματος, οι βουλευτές θα βρίσκουν το υλικό που τους αποστέλλεται, και οι υπηρεσιακοί θα εκτελούν τις εργασίες τους, μέσω του προγράμματος.
Εκτός από την εξοικονόμηση χαρτιού, επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση ανθρώπινης εργασίας, η συχνή αντικατάσταση μηχανημάτων και υλικών κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση των εγγράφων, το Σύστημα Αυτοματοποίησης Γραφείου, παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μελέτης του ίδιου εγγράφου από πολλούς ενδιαφερόμενους, κάτι που δεν ήταν εφικτό με την έντυπη μορφή, ενώ επίσης εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να κοινοποιηθεί ένα έγγραφο σε όλους, βουλευτές και προσωπικό.
Συμπληρωματικό προς το e-OASIS, είναι το διαδικτυακό σύστημα η-Συνεργασία, το οποίο είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε εντός ή εκτός Βουλής, και στο οποίο μεταξύ άλλων χρήσιμων λειτουργειών, αναρτάται όλο το τρέχον υλικό που αφορά στις συνεδρίες της ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, την κατάθεση και όλο το υλικό που κατ’ αντιστοιχία περιλαμβάνει ο χάρτινος φάκελος.   
Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, είναι έτοιμο για χρήση τόσο από τους λειτουργούς όσο και από τους βουλευτές.
Επιπρόσθετα και για να διασφαλιστεί η παραλαβή του υλικού από τους βουλευτές, θα συνεχιστεί η αποστολή του και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καθώς και εσωτερικά στο exchange μέσω του εσωτερικού δικτύου.
Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, αποτελεί η χρήση του συστήματος από τους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς τους συνεργάτες.