23/4/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της ΣΕΚ

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της ΣΕΚ

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου.
Η δημιουργία της βιβλιοθήκης που εγκαινιάζουμε σήμερα υπήρξε αποτέλεσμα μεθοδευμένων και εντατικών προσπαθειών των μελών της ΣΕΚ. Τα θεμέλια του αξιόλογου αυτού έργου τέθηκαν με την  ένθερμη υποστήριξη των προηγούμενων συνδικαλιστικών γενεών, οι οποίοι υπήρξαν συνοδοιπόροι στην όλη διαδικασία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της.
Με πείσμα και θέληση κατόρθωσαν να κληροδοτήσουν σε εμάς αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, ο οποίος μας φορτίζει με το αίσθημα της ευθύνης για συνεχή εμπλουτισμό των συλλογών, προκειμένου η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει ανεξάντλητη δεξαμενή γνώσης στον τομέα των εργασιακών, κοινωνικών, πολιτικών αλλά και ιστορικών θεμάτων.
Η αξία των βιβλιοθηκών είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης, της εν  γένει  πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.
Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε τους αγώνες, τις θυσίες και τα έργα της ΣΕΚ, όπως αυτά διαδραματίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα, η λειτουργία της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης, μας παρέχει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στην έρευνά μας, να ανακτήσουμε πρωτογενείς και αξιόπιστες πηγές, να περιηγηθούμε σε αυθεντικά, ιστορικά γεγονότα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, και τέλος να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο στις επόμενες γενεές.
Με δεδομένο ότι η γνώση και η έρευνα είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως διδάσκοντες και διδασκόμενοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε την υποχρέωση να μεριμνήσουμε στον ύψιστο βαθμό για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του σημαντικού υλικού, που αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της σύγχρονης ιστορίας και του σήμερα. Μιας ιστορίας που δεν συνδέεται μόνο με τις συνδικαλιστικές δράσεις, αλλά πολύ περισσότερο με τους διαχρονικούς αγώνες της ΣΕΚ για Εθνική Δικαίωση και Δημοκρατία του τόπου μας. Μέσα από ιστορικά στοιχεία, που χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας και του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-‘59, διαγράφεται με τον πλέον σαφή τρόπο η συμμετοχή της ΣΕΚ στους αγώνες που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου και συνέβαλαν στην μετέπειτα εξέλιξη της Δημοκρατίας.
Για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη καθίσταται σημείο αναφοράς για τον ερευνητή, τον Ακαδημαϊκό, τον εργαζόμενο, τον μαθητή και την κοινωνία γενικότερα. Μέσα σε ένα ευχάριστο και τεχνολογικά άρτιο περιβάλλον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υποδομές της και ταυτόχρονα να ωφεληθούν από την ανάκτηση χρήσιμων και τεκμηριωμένων πληροφοριών, οι οποίες ενδεχομένως να μην υπάρχουν πουθενά αλλού.
Με τη δημιουργία τέτοιων σημαντικών έργων αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της ΣΕΚ στην πνευματική ανάπτυξη και στη φιλαναγνωσία ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από τη σωστή τεκμηρίωση σημαντικών γεγονότων, που πλέον αποτελούν πύλη στη γνώση και στον Πολιτισμό της Κύπρου.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να δηλώσω τη στήριξη του Υπουργείου μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΣΕΚ για την υλοποίηση του μεγάλου και σημαντικού αυτού στόχου.
Τέλος, τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω  στους νεαρούς καλλιτέχνες του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και σε όλους όσοι με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημερινής τελετής.