25/4/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στη Μουσικοχορευτική Παράσταση που διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω απόψε την όμορφη αυτή εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για έναν καθιερωμένο θεσμό, που ξεκίνησε το 2009, ενώ από το 2011 πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Σκοπός των διοργανωτών της αποψινής εκδήλωσης είναι να προβάλουν τις ικανότητες των παιδιών με αναπηρία, μεταφέροντας απλόχερα, σε όλη την κοινωνία, μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Η μουσικοχορευτική παράσταση, υπό το σύνθημα «Η Αγάπη μπορεί», περιλαμβάνει τραγούδια που συνέθεσαν τα ίδια τα παιδιά, δραματοποιημένα παραμύθια, ζωντανή μουσική και χορό. Τα παιδιά, καλλιεργώντας τη φιλία και την αγάπη, συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους που φοιτούν σε γενικές τάξεις καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους για να αναδείξουν με ευρηματικό τρόπο τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές τους ικανότητες. Συνολικά  συμμετέχουν παιδιά ειδικών μονάδων από δέκα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και παιδιά από δύο Ειδικά Σχολεία της Επαρχίας Λευκωσίας.
Με την ευκαιρία αυτή, σας αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα τα θέματα  της Ειδικής Εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση την ομαλή ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στις σχολικές μονάδες. Να αναφέρω, επίσης, ότι στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της κείμενης Νομοθεσίας και των απορρεουσών διαδικασιών, έληξε στις 22 Ιανουαρίου 2018 η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση περί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης κατέθεσε σχετική Έκθεση στη Γενική Διευθύντρια, κωδικοποιώντας τις απόψεις όσων ανταποκρίθηκαν στη διαβούλευση, η οποία έγινε βάσει ερωτηματολογίου που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Επιπρόσθετα, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου μας, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2018 ήλθαν στην Κύπρο τρεις εμπειρογνώμονες από το European Agency, οι οποίες βάσει προγράμματος ενημερώθηκαν για ό,τι συμβαίνει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σχετικά με τα παρεχόμενα προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Είχαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανωμένους γονείς κ.ά., επισκέφθηκαν σχολεία και ζήτησαν διευκρινίσεις επί πολλών θεμάτων. Θα επανέλθουν στην Κύπρο εντός Μαΐου 2018, για να συνεχίσουν το έργο τους και ακολούθως θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, ώστε για προωθηθεί η διαδικασία χάραξης νέας πολιτικής επί του εν λόγω θέματος.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες για την πρωτοβουλία της αποψινής διοργάνωσης, τα οφέλη της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά  για όλους τους συμμετέχοντες. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω, επίσης, στους εκπαιδευτικούς των παιδιών, που στήριξαν και ενθάρρυναν την προσπάθεια τους αυτή, καθώς και στο Γραφείο Ειδικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης, που ανέλαβε τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Τέλος, τα θερμά μου συγχαρητήρια και το πιο ζεστό και εγκάρδιο χειροκρότημα όλων μας, αξίζουν οι πρωταγωνιστές που συνυπάρχουν επί σκηνής, οι οποίοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους υπόσχονται στο κοινό μια όμορφη και ξεχωριστή βραδιά!