12/4/18

Συμμετοχή Προεδρικού Επιτρόπου στη τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για προετοιμασία του Προγράμματος «Νόστος»

Συμμετοχή Προεδρικού Επιτρόπου στη τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για προετοιμασία του Προγράμματος «Νόστος»

Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου συμμετείχε σήμερα στην τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αντικείμενο την προετοιμασία του προγράμματος «Νόστος», στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν εκδηλώσεις από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στην πανηγυρική τελετή έναρξης του Προγράμματος, στην οποία θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Προεδρικός Επίτροπος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ και η Υπουργός Μετανάστευσης και Υποθέσεων Αποδήμων Αιγυπτίων κα Ναμπίλα Μακράμ, συνεργάστηκαν για τις τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες του προγράμματος «Νόστος».
Στο πλαίσιο του «Νόστος – Η επιστροφή», η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση θα αναλάβει να φιλοξενήσει ομάδα Κυπρίων και Ελλαδιτών αιγυπτιακής καταγωγής, στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Ελ Αλαμέιν, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το Σαρμ Ελ Σέιχ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία με ειδική σημασία για την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη σημερινή Αίγυπτο.
Επιπρόσθετα, κατά την τριμερή συνάντηση, στα πλαίσια του γενικότερου πλαισίου της εξαίρετης συνεργασίας που έχουν στα θέματα διασποράς Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση και υλοποίηση συνεργειών και δράσεων σε θέματα διασποράς.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι το πρόγραμμα «Νόστος» θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν οργανώσεις διασποράς των τριών χωρών και η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Επίσης, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη νέα γενιά αποδήμων των τριών χωρών και στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και προς το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από δραστηριότητες και ενέργειες που στόχο θα έχουν να έρθουν πιο κοντά οι τρεις νεολαίες και να γνωρίσουν τις τρεις χώρες, τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Στο πλαίσιο αυτό τον ερχόμενο Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν κοινές επισκέψεις νέων από τις διασπορές των τριών χωρών, σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.
Ακολούθως, ο Προεδρικός Επίτροπος, ο  Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και η Αιγύπτια Υπουργός, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται για συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς.
Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Προεδρικός Επίτροπος σε δηλώσεις του είπε ότι  «το γεγονός ότι το Πρόγραμμα «Νόστος» τελεί υπό την αιγίδα του  Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, καταδεικνύει την ιστορική διασύνδεση των τριών χωρών, αλλά και το πόσο κοντά βρίσκονται πλέον τα τρία κράτη και οι τρεις λαοί.
Θέλω να σημειώσω ότι η εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αίγυπτο στα πλαίσια του Προγράμματος, αποτελεί το επιστέγασμα της ήδη στενής συνεργασίας των τριών χωρών.
Οι τρεις χώρες παραμένουν ο σημαντικότερος πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή και βασική επιδίωξή μας είναι η μέγιστη δυνατή συνεργασία και η αποτελεσματικότερη δράση με σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων, κυρίως όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα.
Στόχος μας είναι να δούμε πώς προχωρούμε και με άλλες, πολλαπλασιαστικές δράσεις, τόσο όσον αφορά την τριμερή συνεργασία μας με την Αίγυπτο ευρύτερα όσο και με άλλες χώρες στην περιοχή. Η σημερινή συγκυρία των εξελίξεων στην περιοχή μάς αναγκάζει να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις και τις συνεργασίες μας, με γειτονικές μας χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελεί διαχρονικά ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα μας για την ευόδωση των προσπαθειών μας, στην προώθηση και επίλυση των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος».