20/4/18

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας για να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην 22η Ετήσια Χοροεσπερίδα του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 22η Ετήσια Χοροεσπερίδα του ΕΣΣΕ Λευκωσίας

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας για να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην 22η Ετήσια Χοροεσπερίδα του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας. Η εκδήλωση αυτή που διοργανώνετε, αποτελεί μια ευχάριστη ευκαιρία για συναναστροφή και ψυχαγωγία μεταξύ των μελών σας που είναι Οργανωμένα Σύνολα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Λευκωσίας, αλλά και απλοί εθελοντές.
Δράττοντας την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να συγχαρώ και συνάμα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας, αλλά ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ μια προς μια τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Σώμα Εθελοντών και όλους τους εθελοντές για την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την πολύτιμη αλλά και ανιδιοτελή προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την άψογη μεταξύ τους συνεργασία για επίτευξη των στόχων και σκοπών τους, αφού ο εθελοντισμός έρχεται ως αρωγός της δημόσιας δραστηριότητας, όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται σε διάφορούς  τομείς.
Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Το Εθελοντικό Κίνημα στην Κύπρο, έχει αναπτύξει μια νέα δυναμική, που πέρασε στην εποχή της συμμετοχής, της έντονης κοινωνικής δράσης και αυτενέργειας. Το εθελοντικό κίνημα είναι ο χώρος των ενεργών πολιτών, που στοχεύουν στην άμεση δράση για τη βελτίωση συγκεκριμένων κοινωνικών και άλλων προβλημάτων.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει όπως ήδη γνωρίζετε, εδώ και χρόνια, τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.
Συγκεκριμένα, το 2017, συνολικά 241 προγράμματα  έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό πέραν των €7.500.000. Εκτός από την κάλυψη λειτουργικών δαπανών δόθηκε και επιπρόσθετη οικονομική στήριξη σε Φορείς οι οποίοι παρουσιάζαν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μεγάλα χρέη, ανάγκες σε εξοπλισμό, ανάγκες σε βελτιώσεις κτιρίων και άλλα. Ειδικότερα, για την επαρχία Λευκωσίας αξίζει να αναφερθεί ότι επιχορηγήθηκαν 106 προγράμματα με ποσό που υπερβαίνει τα €2.700.000.
Είναι πεποίθηση μας, ότι ο μη Κυβερνητικός Τομέας, μπορεί να προσφέρει πολλά και γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω, ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τους εθελοντές και θα παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελούν, με στόχο την αποκέντρωση υπηρεσιών και τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.
Καταλήγοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για το έργο σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ που διοργανώνετε.
Σημ.    Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, η Επαρχιακός Λειτουργός Ευημερίας κα Σαββούλα Παπαμιλτιάδου