26/3/18

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στις εργασίες της Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στις εργασίες της Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη

Συνεχίζονται οι εργασίες της 138ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης.
Σε τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης του θέματος «Ενίσχυση του διεθνούς καθεστώτος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες: ανάγκη για τεκμηριωμένες λύσεις πολιτικής», ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, αν και τα θέματα της μετανάστευσης και των προσφύγων συζητήθηκαν επανειλημμένα σε Συνελεύσεις της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και παρά το ότι έχουν αναληφθεί συντονισμένες ενέργειες, τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της σημερινής μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, ανθρώπινες ζωές εξακολουθούν να χάνονται στη Μεσόγειο. Η Συρία, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, είναι βυθισμένη σε πόλεμο, ενώ η πρόσφατη τουρκική εισβολή στη χώρα επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και περιπλέκει ακόμα περισσότερο την πολιτική κατάσταση. Η θρησκευτική βία, πρόσθεσε, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη περισσότερο από ορατές, άνθρωποι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Αφρική της φτώχειας, των ασθενειών και των εμφυλίων και όλοι εξακολουθούμε να ζούμε με την απειλή της τρομοκρατίας στην καθημερινότητά μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η συζήτηση γύρω από τα θέματα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης δεν πρέπει να περιορίζεται σε διαδικασίες στρατηγικής διαχείρισης και στον καλύτερο συντονισμό μηχανισμών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά να έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή και τον ανθρώπινο πόνο και να εστιάσει στην αδυναμία των κοινωνιών μας να αντιμετωπίσουν συνολικά και αποτελεσματικά αυτή τη μαζική έξοδο ανθρώπων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, στη βάση της αλληλεγγύης, του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών και των βαρών, καθώς και της συνεχούς δέσμευσης για παροχή οικονομικής στήριξης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστευτικών πληθυσμών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού σε κάθε περίπτωση από τις αρμόδιες αρχές, στα σημεία εισόδου και εγγραφής, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη μεταφορά τους σε ασφαλή καταφύγια. Το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης πρέπει να παραχωρείται σε όλα τα πρόσωπα που δικαιούνται διεθνή προστασία, με την ευρύτερη δυνατή ερμηνεία, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.
Όσον αφορά δε στις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στις κοινωνίες των χωρών υποδοχής, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη για παροχή εκπαίδευσης, στέγασης και ιατρικής περίθαλψης και για δημιουργία θέσεων εργασίας, προκειμένου να μετριαστούν οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η ορθή ανάγνωση της κατάστασης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και δράσεις για την καταπολέμηση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης στις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, υπαγορεύει προσεκτική μελέτη, κυρίως όσον αφορά στη δημιουργία καθορισμένων σημείων νόμιμης εισόδου, για τα πρόσωπα στα οποία πρέπει να επιτρέπεται η μετανάστευση. Ειδικότερα για τους πρόσφυγες που χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλές καταφύγιο, ο κ. Συλλούρης τόνισε τη σημασία του να ακολουθούνται οι ορθές διαδικασίες για την είσοδο των ανθρώπων αυτών στις χώρες υποδοχής και να λαμβάνονται υπόψη το ιστορικό, η πολιτιστική πολυμορφία, οι κοινωνικές τους πεποιθήσεις και οι προσδοκίες τους.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο αναγνωρίζοντας ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών είναι εξίσου πολύτιμη και σημαντική με τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα και τις δικές μας ανησυχίες για την ασφάλεια μας, θα επιτύχουμε την εδραίωση της πολυπολιτισμικότητας και της ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών, αλλά και την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού των μεταναστευτικών κοινοτήτων στις χώρες υποδοχής