27/3/18

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Εάν η Τουρκία όντως επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 9ου Μεσογειακού Φόρουμ Oil and Gas, στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη Σύνοδο της Βάρνας και σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε και χθες ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη σε ό,τι αφορά στις όποιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως έχουν διατυπωθεί, έχουν μεταφερθεί προς την Τουρκία.
Οι δημόσιες δηλώσεις τόσο του Προέδρου Τουσκ όσο και του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ ήταν σαφέστατες.
Το εάν ελήφθησαν ή όχι τα μηνύματα από την Τουρκία, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω σχόλια. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι, αν όντως ενδιαφέρεται – και όχι για λόγους τακτικής προσποιείται ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας – θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες αλλά και με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ούτως ή άλλως οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι και τα προσχήματα περί τάχα προστασίας των Τουρκοκυπρίων είναι απλώς το προκάλυμμα για τους στόχους της Τουρκίας να ελέγξει τους φυσικούς πόρους ή την πορεία διοχέτευσης του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, να μετατραπεί δηλαδή σε ένα ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης».
Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ΕΕ εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει το κείμενο Συμπερασμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντί να προλαμβάνουμε αποφάσεις, να δούμε πώς ενεργούμε, όπως ενεργούμε με σύνεση χρησιμοποιώντας τη διπλωματική οδό για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε: ειρήνη, σταθερότητα και βεβαίως διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων. Αυτό το έχουμε πει και το επαναλάβαμε δεκάδες φορές. Αυτό που δεν επιδιώκουμε είναι όξυνση, αντιπαράθεση. Αντιθέτως, θέλουμε ειρήνη, και βεβαίως τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ανήκουν στο κράτος, ανήκουν στους πολίτες είτε είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι».