26/3/18

Ομιλία του Πρέσβεως της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Ομιλία του Πρέσβεως της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, εορτάζουμε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Του αγώνα που οδήγησε στην απαλλαγή από τον καταπιεστικό ξενικό ζυγό, στην κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας και στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους των νεώτερων χρόνων.
Ενός κράτους σύγχρονου, θεμελιωμένου στην δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, τον ανθρωπισμό και τις διαχρονικές αξίες και αρχές του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.
Σήμερα, 197 χρόνια μετά, και αφού διένυσε μία διαδρομή δύσκολη και με συνθήκες συχνά αντίξοες, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, ισότιμο μέλος των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών αλλά και αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Κυρίες και Κύριοι,   
Η διεθνής πολιτική σκηνή είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτη και ασταθής, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα να βρίσκονται σε αέναη κίνηση. Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η απαξίωση των κλασσικών αξιών, η τρομοκρατία, η έξαρση του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, οι περιφερειακές συρράξεις, η καταστροφή των αρχαίων πολιτισμών, η σφαγή του άμαχου πληθυσμού, ο εξαναγκασμός στη βίαιη μετακίνηση και η αύξηση των προσφυγικών ροών, διαμορφώνουν και πάλι ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.
Ως απάντηση σε αυτή τη διεθνή κατάσταση αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο, λανθασμένα, στηρίζεται στην εθνική περιχαράκωση, στον ατομικισμό, στον φόβο απέναντι στη διαφορετικότητα, στο κλείσιμο των συνόρων. Δυστυχώς, οι ιδεολογίες αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η Ευρώπη καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναπτύσσοντας μία νέα κουλτούρα ευθύνης και αλληλεγγύης αλλά και ίδιες πρωτοβουλίες στα πεδία της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της συλλογικής άμυνας και της αναπτυξιακής συνεργασίας, μέσω της προώθησης και ενίσχυσης, χωρίς δισταγμούς, νέων θεσμών, όπως η PESCO και η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.
Κύπρος και Ελλάδα, μαζί αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας. Με αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση, με δημιουργικότητα αλλά και πραγματισμό, με γνώση της Ιστορίας αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον και τη σκέψη στις επόμενες γενιές.
Η αστάθεια και η διαρκής κινητικότητα που παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον και, μαζί του, οι γεωπολιτικές ισορροπίες και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, απαιτούν εγρήγορση και συνεργασία.
Οι συνεργασίες τις οποίες προωθούμε Ελλάδα και Κύπρος, τριμερείς και άλλες, δεν στρέφονται εναντίον άλλων κρατών. Δεν υποκρύπτουν αναθεωρητικές βλέψεις και, σίγουρα, για να μιλήσουμε με όρους της σημερινής πραγματικότητας, δεν αποσκοπούν στον αποκλεισμό κανενός άλλου κράτους από τα αυτονόητα δικαιώματά του στον φυσικό πλούτο που του ανήκει. 
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε εστιάζουν σε όλα εκείνα που μας συνδέουν με τους λαούς της περιοχής, με τους οποίους εδώ και χιλιάδες χρόνια μοιραζόμαστε ιστορικούς δεσμούς φιλίας αλλά και την αγωνία για το μέλλον της περιοχής μας.
Αναφέρω, επίσης, ενδεικτικά, και τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, τη Διάσκεψη των 10 Μεγάλων  Αρχαίων Πολιτισμών και την Πρωτοβουλία για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή.
Αυτή, θεωρούμε, είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε εκείνους που, αντί της συνεργασίας, επιλέγουν την αμφισβήτηση, τον αναθεωρητισμό, την προκλητικότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τις εντατικοποιημένες προσπάθειες, για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και κορυφώθηκαν στη Γενεύη και στο Crans-Montana. Δυστυχώς, όμως, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν Ελλάδα και Κύπρος, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, οι διασκέψεις κορυφής προσέκρουσαν στη σφοδρή αδιαλλαξία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί εκ μέρους της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και στο Αιγαίο θέτουν σε αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των προθέσεων της γείτονος χώρας για αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη και ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, πάντως, από κοινού θα συνεχίζουν να αγωνίζονται αταλάντευτα, με μεθοδικότητα και προσήλωση στον στόχο, για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Μίας λύσης που θα εγγυάται την ασφάλεια, την ευημερία, τη δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων τρίτων και παρεμβατικά δικαιώματα. Ενα κανονικό κράτος.
Τονίζω ότι για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, συνεισφέροντας εποικοδομητικά ο,τιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.
Κλείνοντας, σας ευχαριστώ όλους που είστε κοντά μας και φέτος, για να τιμήσουμε μαζί την σημαντική αυτή ημέρα.
Σημαντική για τον Ελληνισμό αλλά και για τις αξίες της Ελευθερίας και Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ.