23/3/18

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που σηματοδότησε την έναρξη ενός ηρωικού αγώνα του ελληνικού έθνους. Η αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και η ενίσχυση του αισθήματος φιλελληνισμού, συνέπεια της διάδοσης των ιδεών του διαφωτισμού, οδήγησαν το 1814 στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και το 1821 στο ξέσπασμα της επανάστασης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Έπειτα από σκληρές μάχες και θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων, οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν σε συνθηκολόγηση το 1829. Το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίστηκε και επίσημα από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Η Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη στην εθνεγερσία του 1821. Είχε μάλιστα περιληφθεί στο πρόγραμμα της επανάστασης από τη Φιλική Εταιρεία, που δραστηριοποιήθηκε στο νησί, γεγονός που οδήγησε στις σφαγές του Ιουλίου του 1821. Επιπλέον, το νησί μας προσέφερε στον αγώνα σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζω τις πιο θερμές ευχές για πρόοδο και ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.