22/2/18

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στα εγκαίνια του «Open House» της Οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking



Ευχαριστώ για την πρόσκληση της Οργάνωσης «Cyprus Stop Trafficking» να τελέσω τα εγκαίνια αυτού του σημαντικού έργου: ενός νέου χώρου διαμονής των ενήλικων θυμάτων εμπορίας, το “Open House”, που είναι ένας νέος χώρος διαμονής των ενήλικων θυμάτων εμπορίας και που πρώτιστο στόχο έχει την προσφορά στέγης και στήριξης προς τα θύματα όταν αυτά φεύγουν από το κρατικό Καταφύγιο. Κατά τη διαμονή σε αυτό θα αναπτύσσεται ένα κλίμα ηρεμίας, ενώ τα θύματα θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων, δυνατότητες απασχόλησης και ατομικής φροντίδας.

Επιτρέψετε μου πρώτα από όλα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης και ειδικότερα, την κα Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, ιδρύτρια της Οργάνωσης και σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για την πολύτιμη και διαχρονική συνεισφορά στην παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τα θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης. Xωρίς την κα Χριστοφίδου, το έργο αυτό σήμερα δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Η Οργάνωση «Cyprus Stop Trafficking» συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ατόμων, θυμάτων των διεθνών κυκλωμάτων με σκοπό την εμπορία και εκμετάλλευση. Επίσης, διακρίνεται για τις ποικίλες πρωτοβουλίες και το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της στήριξης και παροχής υπηρεσιών στα θύματα εμπορίας προσώπων. Προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και κάθε μορφής αρωγή και συμπαράσταση σε θύματα σωματεμπορίας. Συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και φορείς, παρέχει στέγαση, μεταφορά, συνοδεία και παροχή πρακτικής βοήθειας, για ένταξη και αποκατάσταση των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις, το οποίο μεταλλάσσεται συνεχώς, καθιστώντας τον εντοπισμό και την καταπολέμησή του μία τεράστια πρόκληση για τις διωκτικές Αρχές, τα εμπλεκόμενα κράτη και τις κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται. Η εμπορία προσώπων αποτελεί ακραία περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιμετώπιση της χρήζει μίας συνεκτικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο πολιτικών για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων μέσα από μία πολυθεματική προσέγγιση και συντονισμένη πολιτική, με στόχο τα θύματα να έχουν καθολική πρόσβαση σε όλες τις Υπηρεσίες για τη διασφάλιση της σφαιρικής κάλυψης των αναγκών τους και αποκατάστασης και επανένταξής τους στην κοινωνία.

Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να αναφέρω ότι η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και των οργανώσεων είναι απολύτως αναγκαία για ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Οργάνωση «Cyprus Stop Trafficking» θέτει συνεχώς νέους στόχους και επίσης είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η εθελοντική πρωτοβουλία και οι στόχοι που τίθενται συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις του Υπουργείου, για ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων.

Για τον σκοπό αυτό, η Οργάνωση «Cyprus Stop Trafficking» στοχεύοντας στην κοινωνική προστασία και παροχή βοήθειας στα θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης, εντάσσει στο πρόγραμμά της το «Open House», στοχεύοντας να προσφέρει ένα οικογενειακό περιβάλλον τόσο στα θύματα όσο και στα παιδιά τους, για όσο χρόνο χρειάζονται, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας, αρωγός στις προσπάθειές σας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι θερμά την Οργάνωση «Cyprus Stop Trafficking» για το έργο που επιτελεί και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη λειτουργία του «Open House», τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα.