23/11/17

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην πρώτη ετήσια συνάντηση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνεται να χαιρετήσω αυτή την πρώτη ετήσια συνάντηση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.


Και θα ήθελα πριν από κάθε άλλο να τονίσω και να επαναλάβω τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για τη στοιχηματική δραστηριότητα, και την προσέγγισή μας προς τη βιομηχανία των παιγνίων γενικότερα.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που απορρίπτει τόσο την υποκριτική και απόλυτη απαγόρευση όσο και την ανεύθυνη και ανεξέλεγκτη λειτουργία. Η απόλυτη απαγόρευση, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους παράνομους και την παραοικονομία. Η δε ανεξέλεγκτη λειτουργία αφήνει την κοινωνία εντελώς απροστάτευτη.

Η δική μας προσέγγιση δεν είναι άλλη από αυτή της σωστής οργάνωσης και της αποτελεσματικής ρύθμιση της αγοράς, που να οδηγεί στην ελεγχόμενη ανάπτυξη του τομέα, με τρόπο που να διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα αλλά και την προστασία της κοινωνίας.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής που χειριστήκαμε το θέμα του καζίνο, την μεγάλη αυτή επένδυση που επιτέλους ξεκινά μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιτυχή κατάληξη του διεθνούς διαγωνισμού. Και μετά, βεβαίως, που εγκαταλείψαμε τις προσεγγίσεις της δογματικής άρνησης που αποστερούσαν από τη χώρα μας τη σημαντική αυτή προοπτική.

Και είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο που με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, μέσα σε περίοδο δύο μόλις ετών, κατάφερε να πραγματοποιήσει άλματα και να λειτουργήσει με τρόπο που συνάδει απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική.

Σημαντικό ορόσημο θεωρώ την απόφαση της Αρχής για την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος, με τρόπο που διασφαλίζει τη νομιμότητα, τη συμμόρφωση των παρόχων με τους όρους της αδειοδότησής τους, αλλά και με τρόπο που οδηγεί σε σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω λάβει από την Αρχή, τα αναμενόμενα έσοδα από την φορολογία για το 2017 θα είναι αυξημένα κατά 100-120% σε σχέση με τα έσοδα του 2015.

Και με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να καλύψουμε και άλλους παρεμφερείς τομείς. Ήδη ενώπιων της Βουλής βρίσκεται κυβερνητικό νομοσχέδιο για το κρατικό λαχείο, που θα επιτρέψει την παραχώρηση της λειτουργίας του σε ιδιώτες επενδυτές και την υπαγωγή του κάτω από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κίνηση που επίσης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν επίσης τη ρύθμιση των παιγνιδιών που μέχρι σήμερα προσφέρει η ΟΠΑΠ με νομοθεσία του κράτους, αντί με διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα, και με ένταξη και αυτών των παιγνιδιών κάτω από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Και αυτό το νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και είμαι σήμερα σε θέση να ανακοινώσω ότι το επόμενο βήμα που προγραμματίζεται για το 2018 θα αφορά στη ρύθμιση του bingo. Πρόκειται για δραστηριότητα της οποίας ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 100 εκ. ευρώ τον χρόνο και η οποία διαχρονικά, διεξάγεται με τρόπο εντελώς ανεξέλεγκτο. Πρόθεσή μας είναι όπως και το bingo τεθεί κάτω από τον ρυθμιστικό έλεγχο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, με ειδική νομοθεσία που ετοιμάζεται και η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση ασφαλώς, αυτής της δραστηριότητας με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό όφελος.

Σε όλες αυτές τις κινήσεις η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων έχει και θα συνεχίσει να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό και γι’ αυτό τον λόγο και χωρίς δισταγμό έχουμε στηρίξει τα αιτήματα της Αρχής για επαρκή στελέχωσή της.
Και πρέπει να αναφέρω ότι σημαντική πτυχή του ρόλου και της αποστολής της Αρχής είναι και η δημιουργία μιας κουλτούρας που να αποτρέπει την προβληματική ενασχόληση με το στοίχημα και το τυχερό παιγνίδι, και που να αναδεικνύει την διάκριση μεταξύ της διασκέδασης και του εθισμού.

Κυρία Πρόεδρε της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων,

Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τους συνεργάτες σας, τα μέλη της Αρχής και το προσωπικό σας, για τις προσπαθείς σας, θέλω να σας συγχαρώ για τα πολύ καλά αποτελέσματα και θέλω να σας καλέσω να συνεχίσετε την προσπάθεια με την