21/11/17

Χαιρετισμός Υπ. Εργασίας στη βράβευση των επιχειρήσεων που πιστοποιήθηκαν από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων

Χαιρετισμός Υπ. Εργασίας στη βράβευση των επιχειρήσεων που πιστοποιήθηκαν από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων
Μεταφέρω τους θερμούς προσωπικούς χαιρετισμούς της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς όλους εσάς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, στη σημερινή τελετή βράβευσης εταιρειών, που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον. Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης, είναι η επιβράβευση της δέσμευσης αυτών των εταιρειών στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλα τα επίπεδα και διαδικασίες του οργανισμού τους, μέσα από πολιτικές αλλά και χειροπιαστές πρακτικές.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Μοντέλο Πιστοποίησης που έχει αναπτυχθεί, στις επιχειρήσεις μπορούν να απονέμονται δύο ειδών πιστοποιήσεις: (α) η Πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας», για την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, και (β) η Πιστοποίηση «Καλή Πρακτική/Καλές Πρακτικές», για την εφαρμογή μίας ή περισσότερων συγκεκριμένων καλών πρακτικών.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες για πιστοποίηση, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει το Κυπριακό Μοντέλο Πιστοποίησης, περιλαμβανομένης της πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις, της διενέργειας συνεντεύξεων και της συλλογής ή επιβεβαίωσης στοιχείων, διαδικασίες οι οποίες απαίτησαν ομολογουμένως αρκετό χρόνο και κόπο για να ολοκληρωθούν και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οι εκθέσεις των αξιολογητών, διαβιβάστηκαν εντέλει στον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος με απόφαση του ημερ. 2 Οκτωβρίου 2017, ενέκρινε την πιστοποίηση επτά επιχειρήσεων/οργανισμών, τους οποίους βραβεύουμε σήμερα.

Η συμμετοχή στη διαδικασία της πιστοποίησης επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση των εταιρειών αυτών με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από όλες τις σχετικές Νομοθεσίες. Πέραν τούτου, συμπεριλαμβάνοντας την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές τους, οι εταιρείες έχουν πετύχει την ενίσχυση των διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης, ανέλιξης, αμοιβών και κατάρτισης, αλλά και του αισθήματος δέσμευσης και αφοσίωσης του προσωπικού τους.

Συγχαίρω κάθε μια από τις επιχειρήσεις που βραβεύουμε σήμερα ξεχωριστά, και σημειώνω ότι η Πιστοποίηση που σας απονέμεται σήμερα, επισφραγίζει την προσήλωση σας στη θεμελιώδη αρχή της ισότητας των δύο φύλων και σας αναδεικνύει ως πρότυπο εργοδότη. Επιπλέον, με ικανοποίηση σας ενημερώσω ότι η πιστοποίηση αυτή τυγχάνει πλέον και της ουσιαστικής αναγνώρισης που αρμόζει, αφού υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μοριοδοτείται θετικά σε μελλοντικές συμμετοχές σας σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου, παρέχεται η δυνατότητα να αποδίδεται συγκεκριμένη βαρύτητα για άτομα προτεινόμενων ομάδων έργου, τα οποία έχουν προσληφθεί από τον προσφέροντα σε περίοδο που είναι πιστοποιημένος για την εφαρμογή καλών πρακτικών από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων.

Δεχτήκαμε μέχρι σήμερα αιτήσεις πιστοποίησης από 47 συνολικά οργανισμούς, και ευελπιστούμε πως η επιτυχής λειτουργία του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος έχει γίνει πλέον θεσμός, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά για τη θεμελίωση των προϋποθέσεων, που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας απαλλαγμένης από διακρίσεις, τόσο μέσω της συνεχούς βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, όσο και με πιο έμπρακτους τρόπους, όπως η σημερινή τελετή βράβευσης.
--------------------------
Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.