8/9/17

Η Κύπρος στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας της Ευρώπης




Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναπληρώνοντας τον Υπουργό Εξωτερικών.


Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η κλιμάκωση της έντασης στην Βόρεια Κορέα και η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Συζητήθηκαν επίσης, με τη συμμετοχή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, θέματα που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας.

Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε χθες στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ταλίν, κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίστηκε το πλαίσιο για την προώθηση της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη μέσω της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία).

Ο κ. Φωκαΐδης επανέλαβε την πολιτική βούληση της Κύπρου όπως συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας στην ΕΕ και να συνδράμει στην προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, ιδιαίτερα μέσα από τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά άσκηση πολιτικού στρατηγικού επιπέδου «ΕU CYPRID 2017», η οποία εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί της ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία πιθανή κυβερνοεπίθεση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φάσματος υβριδικών απειλών .

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος GYMNICH των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας.