11/9/17

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση έργων για την Επαρχία της Αμμοχώστου

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση έργων για την Επαρχία της Αμμοχώστου



Κυρίες και κύριοι,

Αρχίζοντας την τοποθέτηση μου, θα ήθελα να αναφερθώ εκ νέου στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και ευρισκόμενος στην επαρχία Αμμοχώστου, θα ήθελα ειδικότερα να αναφέρω πως, οι δήμοι, θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ποσού ύψους 8.2 εκ. ευρώ.

Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, με την πιο πάνω απόφαση, οι δήμοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανούν τα ποσά που θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων, σε έργα κοινής ωφελείας. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό είναι επιπρόσθετο των 4.8 εκ. ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα για πολλοστή φορά, προς αποφυγή επανάληψης των φαινομένων του παρελθόντος, να καλέσω τη Βουλή να επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, η διάθεση των οποίων θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Από την ανάληψη της εξουσίας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, λήφθηκαν αποφάσεις που οδήγησαν, όχι μόνο στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανάπτυξης, που σήμερα υπερβαίνει το 3.5%.

Οι πιο πάνω ρυθμοί ανάπτυξης αδιαμφισβήτητα δεν θα ήσαν εφικτοί χωρίς μια σειρά μέτρων που ως Κυβέρνηση έχουμε λάβει και που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ξενοδοχειακής και οικοδομικής βιομηχανίας, καθώς και του τομέα των υπηρεσιών.

Μέτρα, όπως για παράδειγμα τα πολεοδομικά κίνητρα για ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στον τομέα ακινήτων, τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τον τομέα των υπηρεσιών και τις αποφάσεις εκσυγχρονισμού του Κράτους, με την αξιοποίηση νέων μεθόδων διαχείρισης κρατικών υποδομών.

Αναφερόμενος στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν μπορώ να αποκρύψω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση παρακολουθώντας την υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και όπως αντιλαμβάνεστε αναφέρομαι στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Τους σχεδιασμούς μας για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού συμπληρώνει η Μαρίνα Παραλιμνίου, εκτιμώμενης δαπάνης 100 εκ. ευρώ και δυναμικότητας τριακοσίων σκαφών περίπου.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ολοκληρώνεται εντός της βδομάδας, ο νομοτεχνικός έλεγχος της Σύμβασης Μίσθωσης και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον ανάδοχο του έργου για την υπογραφή της, εντός του τρέχοντος μηνός.

Υποστηρικτικά των προσπαθειών για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, η Κυβέρνηση προώθησε νομοθεσία που ψηφίστηκε και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την απευθείας σύνδεση των αεροδρομίων με την επαρχία Αμμοχώστου. Ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις, δυνάμει των προνοιών της εν λόγω νομοθεσίας, οι οποίες αναμένεται να αδειοδοτηθούν το συντομότερο.

Φίλες και φίλοι,

Σημαντική για την ανάπτυξη της περιοχής, είναι επίσης, η συμφωνία που επιτεύχθη με την Βρετανική Κυβέρνηση για τις Ζώνες Ανάπτυξης των κοινοτήτων που εμπίπτουν εντός των κυρίαρχων περιοχών των Βρετανικών Βάσεων με την οποία ευνοούνται τέσσερις δήμοι και 21 κοινότητες Παγκύπρια, εκ των οποίων, εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Άχνας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους και Αχερίτου.

Ύστερα από τις μελέτες που προχώρησε η Πολεοδομία, σε συνεννόηση με τη διοίκηση των Βάσεων, οι δύο πλευρές ευρίσκονται στο τελικό στάδιο καταρτισμού των τοπικών σχεδίων των εν λόγω περιοχών και αναμένεται πως εντός του μηνός Νοεμβρίου 2017, το αργότερο Δεκέμβριο του 2017, θα δημοσιοποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο.

Συνυφασμένο με το ανωτέρω, είναι το Τοπικό Σχέδιο Ελεύθερης Αμμοχώστου που αφορά το Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί αρχές του 2018, ενώ το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας - Δερύνειας θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση εντός Μαρτίου του 2018.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω πως το γενικότερο ζήτημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης, εξετάζεται στο πλαίσιο των προαναφερθέντων Τοπικών Σχεδίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα προχωρήσω στη συνέχεια σε ειδικότερη αναφορά στην εξέταση προόδου των έργων που είχα εξαγγείλει κατά την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2015, καθώς και σε άλλα έργα που εκτελούνται ή υλοποιήθηκαν έκτοτε.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Τον Ιούλιο του 2015 είχα εξαγγείλει τα πιο κάτω έργα, που αφορούσαν τον Δήμο Παραλιμνίου:

1. Βελτίωση Λεωφόρου Περνέρα στον Πρωταρά, με δαπάνη ύψους 8.4 εκ. ευρώ. Το έργο εκτελείται αλλά λόγω τεχνικών και νομικών προβλημάτων που οδήγησαν σε καθυστερήσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2018.

2. Ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι με δαπάνη ύψους 6.5 εκ. ευρώ. Το έργο εκτελείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.

3. Για την κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου, δαπάνης ύψους 1.8 εκ. ευρώ, λόγω πολλαπλών τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων από τους Ιδιώτες Μελετητές, η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο και η έναρξη του έργου το Μάιο του 2018.

4. Για την έναρξη εργασιών της τρίτης φάσης διαμόρφωσης του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά, δαπάνης ύψους 2.5 εκ. ευρώ, η Κυβέρνηση έχει ήδη συμπεριλάβει τα απαιτούμενα κονδύλια στους κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2017 και 2018.

Ο λόγος καθυστέρησης στην εκτέλεση του εν λόγω έργου οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα που έχουν ξεπεραστεί και αναμένεται από το δήμο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκήρυξης προσφορών.

5. Η Αίθουσα Εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, κόστους 430 χιλιάδων ευρώ, ευρίσκεται υπό ανέγερση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Στο πιο πάνω ποσό, ως είχα αναφέρει και το 2015, περιλαμβάνεται δωρεά ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, από τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας ΗΛΙΟΣ, τους οποίους θα ήθελα για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά.

6. Το δύο έργα που αφορούν, την ανάπλαση του κέντρου του Παραλιμνίου, καθώς και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, συνολικής δαπάνης 7.5 εκ. ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρά ταύτα και το υπογραμμίζω, η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αξία και χρησιμότητα των έργων, αποφάσισε να τα προωθήσει με κρατικά κονδύλια με αυξημένη συνεισφορά του κράτους, ωσάν να ήταν συγχρηματοδοτούμενα, δηλαδή παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί, η συνεισφορά της κυβέρνησης θα είναι ωσάν και έχουν εγκριθεί.

Έχουμε ήδη συμπεριλάβει το σχετικό κονδύλι στους κρατικούς Προϋπολογισμούς και όπως με πληροφορεί ο Δήμος Παραλιμνίου, οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιανουάριο και ακολούθως θα γίνει η προκήρυξη προσφορών.

Κυρίες και Κύριοι,

Πέραν των όσων είχα εξαγγείλει το 2015, και μέσα στα πλαίσια των νέων δεδομένων στα οικονομικά του κράτους, έχουμε περιλάβει νέα έργα που αφορούν υποδομές στο Δήμο Παραλιμνίου, όπως:

1. Την ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, δαπάνης ύψους 5.5 εκ. ευρώ. Η προσφορά προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο και η έναρξη κατασκευής του αναμένεται τον Ιανουάριο του 2018.

2. Την αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου, κόστους 2.3 εκ. ευρώ, τα κατασκευαστικά έργα της οποίας ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να περατωθούν το Νοέμβριο του 2018.

3. Την ανέγερση Αίθουσας Αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου, στο χώρο του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου, δαπάνης ύψους 1.5 εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

4. Την ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, δαπάνης ύψους 335 χιλιάδων ευρώ, η οποία εκτελείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.

5. Ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2015 το έργο βελτίωσης του Στίβου στο Γήπεδο Τάσου Μάρκου κόστους 505 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εργολάβος του έργου, μετά από παραδοχή ευθύνης για τις κακοτεχνίες και αστοχίες που παρουσιάζει ο πλαστικός τάπητας στίβου, ήδη προχωρεί σε αντικατάστασή του με δικά του έξοδα.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών της δράσεων, έχει συμπεριλάβει στους κρατικούς Προϋπολογισμούς και τα ακόλουθα νέα έργα:

1. Την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου, δαπάνης ύψους 3.2 εκ. ευρώ, έργο που αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο του 2018.

2. Την επέκταση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου, κόστους 230 χιλιάδων ευρώ, έργο που αναμένεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Οκτώβριο και να περατωθεί το Δεκέμβριο του 2018.
3. Την ενίσχυση και εμπλουτισμό τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Παραλιμνίου, συνολικής δαπάνης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, έργο που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο.

4. Τα βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου, δαπάνης ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν το τέλος του 2017 και να περατωθούν το Μάιο του 2018.

5. Βρίσκονται υπό εξέλιξη τα κατασκευαστικά σχέδια του πολεοδομικού έργου του οδικού δικτύου Κάππαρη, και θα καταβληθεί προσπάθεια όπως η εκτέλεση του έργου αρχίσει μέσα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2018 – 2020.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Τον Ιούλιο του 2015 είχα εξαγγείλει τα πιο κάτω έργα, που αφορούσαν τον Δήμο Αγίας Νάπας:

1. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τη δημιουργία παραλιακού πεζοδρόμου στην Αγία Νάπα, δαπάνης ύψους 6.5 εκ. ευρώ. Η πρώτη φάση ευρίσκεται υπό εκτέλεση και με υπολογιζόμενο χρόνο αποπεράτωσης το Μάιο του 2018. Το έργο θα εκτελεστεί σε φάσεις, γι’αυτό και αναφέρομαι στην πρώτη του φάση.

2. Η αναβάθμιση του ποδηλατοδρόμου, επί της Λεωφόρου Νησί, μήκους 4.5 χιλιομέτρων, έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο του 2015.

Τα τρία πιο κάτω έργα, που υπολογίζετο ότι η δαπάνη κατασκευής τους θα προέρχετο από κονδύλια βιώσιμης ανάπτυξης δεν κατέστη δυνατό να χρηματοδοτηθούν από αυτά. Παραταύτα η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα προωθήσει με κρατικά κονδύλια με αυξημένη συνεισφορά του κράτους, ωσάν να ήταν συγχρηματοδοτούμενα.

Για τα έργα αυτά, έχουμε ήδη συμπεριλάβει τα απαιτούμενα ποσά στους κρατικούς Προϋπολογισμούς και είμαστε έτοιμοι να τα διαθέσουμε μόλις ο Δήμος ολοκληρώσει όλες τις νενομισμένες διαδικασίες προσφορών.

1. Το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου, δαπάνης ύψους 1.5 εκ. ευρώ, ευρίσκεται στο στάδιο ανάθεσης της μελέτης σε Συμβούλους, μέσω των διαδικασιών του Δήμου Αγίας Νάπας. Αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Γενάρη και να περατωθεί τον Ιούλιο του 2019.

2. Το πολυλειτουργικό πάρκο, δαπάνης ύψους 2.5 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί από το Δήμο Αγίας Νάπας το Νοέμβριο του 2018.

3. Όσον αφορά το έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας, συνολικής δαπάνης 1.1 εκ. ευρώ, με την αναβάθμιση της οδού Τεύκρου Ανθία και άλλων παρακείμενων δρόμων, αναμένεται η προκήρυξη προσφορών τον Ιανουάριο του 2018, επίσης από το Δήμο Αγίας Νάπας, και η έναρξη του, τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η συμπερίληψη νέων εγκαταστάσεων στη σύμβαση μίσθωσης για το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Νάπας, έχει υλοποιηθεί, αφού ο Κ.Ο.Α. υπεκμίσθωσε στον Δήμο Αγίας Νάπας τη σχετική κρατική γη, από το Σεπτέμβριο του 2015.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν των όσων είχα εξαγγείλει το 2015, έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση και των ακολούθων έργων:

1. Την υλοποίηση, παρά την οικονομική κρίση, απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, δαπάνης 2 εκ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

2. Τη βελτίωση δασικών βιοτόπων σε χαμηλά υψόμετρα, δαπάνης ύψους 440 χιλιάδων ευρώ, που αφορά τις ειδικές περιοχές προστασίας του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 στο Κάβο Γκρέκο. Το έργο αναμένεται να περατωθεί το Δεκέμβριο του 2017.

3. Το Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Νάπας, δαπάνης ύψους 115 χιλιάδων ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Επίσης, εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που είμαι σε θέση σήμερα, να
ανακοινώσω και μία σειρά νέων έργων, που αφορούν το Δήμο Αγίας Νάπας, όπως:

1. Την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας, δαπάνης ύψους 220 χιλιάδων ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει το Γενάρη του 2018 και να περατωθεί το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

2. Την ανέγερση αναψυκτηρίου στην τοποθεσία Κόννοι, του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, δαπάνης ύψους 170 χιλιάδων ευρώ. Η έναρξη εκτέλεσης του έργου προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο με αποπεράτωση τον Απρίλιο του 2018.

3. Τον εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Αγίας Νάπας, δαπάνης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, με αναμενόμενη έναρξη του έργου εντός του τρέχοντος έτους.

4. Τη διάθεση ποσού ύψους 300 χιλιάδων ευρώ για την αναβάθμιση / συντήρηση του ποδηλατόδρομου από Αγία Νάπα προς Κάβο Γκρέκο.

5. Τη χρηματοδότηση κατά 50% της μελέτης του Δήμου Αγίας Νάπας, εκτιμώμενης δαπάνης ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της διάβρωσης της παραλίας Πανταχού παρά το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας, με αρχικό εκτιμώμενο κόστος 2 εκ. ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, θα ήθελα να αναφέρω πως το αίτημα για δημιουργία Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, αντιμετωπίζεται θετικά από την Κυβέρνηση. Αναμένεται η τεκμηριωμένη υποβολή των αναγκαίων αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές, στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών.


ΔΗΜΟΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

Τον Ιούλιο του 2015 είχα εξαγγείλει τα πιο κάτω έργα, που αφορούσαν τον Δήμο Δερύνειας:

1. Την ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων, δαπάνης ύψους 850 χιλιάδων ευρώ. Το έργο, ολοκληρώθηκε το Γενάρη του 2017 και

2. Την καταβολή στο Δήμο Δερύνειας του ποσού των 250 χιλιάδων ευρώ, για την επίστρωση δρόμων που είχαν επηρεαστεί από τις εργασίες για το αποχετευτικό. Αναμένεται η αξιοποίηση του σχετικού κονδυλίου από το Δήμο, το συντομότερο δυνατό.

Πέραν των πιο πάνω, έχουμε προχωρήσει και στην αναβάθμιση του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας, δαπάνης ύψους 140 χιλιάδων ευρώ, που περατώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Κυρίες και κύριοι,

Επίσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι έχουμε συμπεριλάβει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 τα ακόλουθα νέα έργα:

1. Την ανέγερση Νηπιαγωγείου στη Δερύνεια, κόστους 400 χιλιάδων ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2018 και να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2019.

2. Την παραχώρηση επιπρόσθετου ποσού, ύψους 176 χιλιάδων ευρώ, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, νοουμένου ότι ο Δήμος αξιοποιήσει το κονδύλι που παραχωρήθηκε για τον ίδιο σκοπό.

3. Την αναβάθμιση της κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών του Δήμου, δαπάνης ύψους 90 χιλιάδων ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.

4. Τη δημιουργία γηπέδου πετόσφαιρας, κόστους 155 χιλιάδων ευρώ, το οποίο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιχορηγήσει μόλις ο Δήμος προωθήσει προς τον ΚΟΑ, τα σχετικά σχέδια και αδειοδοτήσεις.

5.Όσον αφορά το αίτημα του Δήμου Δερύνειας για επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής κολυμβητηρίου για την επαρχία Αμμοχώστου, ολυμπιακών προδιαγραφών, θα ήθελα να αναφέρω πως η Κυβέρνηση ανέθεσε στον ΚΟΑ να μελετήσει όλες τις παραμέτρους που αφορούν το σχετικό έργο.

Τα αιτήματα του Δήμου Δερύνειας, που αφορούν τόσο την οικονομική ενίσχυση για κατασκευή αίθουσας πολιτισμού, όσο και της ένταξης του έργου της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου στα συγχρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αξιολογηθούν μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες για χρηματοδότηση είτε από ευρωπαϊκά είτε κρατικά κονδύλια, όταν υποβληθούν οι απαραίτητες αιτήσεις, μελέτες, σχεδιασμοί από το Δήμο Δερύνειας.

ΔΗΜΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ

Τα πιο κάτω είχαν εξαγγελθεί το 2015:

1. Το έργο της αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, δαπάνης ύψους 1 εκ. ευρώ, βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να αποπερατωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

2. Η κρατική γη στο Δήμο Σωτήρας, για την παροχή διευκολύνσεων στις παραλίες Σειρήνες και Ποσειδώνας, έχει ήδη εκμισθωθεί στο Δήμο και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει το συντομότερο στη χορήγηση και των αναγκαίων πολεοδομικών αδειών, στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών.

3. Η εκπόνηση Μελέτης για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σωτήρας, προκηρύχθηκε από το Δήμο τον Απρίλιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. Ως είχα αναφέρει και το 2015, η Κυβέρνηση διάκειται θετικά ως προς την υλοποίηση του έργου, η εκτιμώμενη δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ.

Φίλες και Φίλοι,

Πέραν των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015, που αφορούν το Δήμο Σωτήρας, έχουμε υλοποιήσει και τα ακόλουθα έργα:

1. Από τον περασμένο Ιανουάριο, ξεκίνησαν οι εργασίες της τρίτης φάσης του νότιου παρακαμπτήριου δρόμου Σωτήρας, δαπάνης ύψους 800 χιλιάδων ευρώ.

2. Μη παραβλέποντας τις ανάγκες της νέας γενιάς, το Νοέμβριο εγκαινιάζουμε τη λειτουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, στο οποίο θα προσφέρονται στους νέους της επαρχίας Αμμοχώστου, συμβουλευτικές υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας, καθώς και πληροφόρηση για ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επιπρόσθετα, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω τα ακόλουθα:

1. Την ανέγερση του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών στο Δήμο Σωτήρας, δαπάνης ύψους 1.8 εκ. ευρώ, για το οποίο αναμένεται, εντός του τρέχοντος μηνός, η προκήρυξη προσφορών. Το έργο αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Ιανουάριο.

2. Τη διάνοιξη του δρόμου παρά το δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, η έναρξη του οποίου προγραμματίζεται τον προσεχή Νοέμβριο.

3. Την παραχώρηση ποσού ύψους 100 χιλιάδων ευρώ από κρατικά κονδύλια, για βελτίωση του φωτισμού του αναβαθμισμένου γηπέδου Σωτήρας.


ΔΗΜΟΙ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ – ΣΩΤΗΡΑΣ

Ένα κοινό διαχρονικό αίτημα των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας, αναπτυξιακής υφής, που αφορά τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας και την αντικατάσταση αμιάντινου αγωγού ύδρευσης με μεταλλικό, δαπάνης ύψους 11 εκ. ευρώ, ικανοποιείται, δηλαδή γίνεται δεκτό, αφού έχει εγκριθεί ως πολεοδομικό έργο.

Αναμένεται πως τα κατασκευαστικά σχέδια για το εν λόγω έργο, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και η σχετική διαδικασία προσφορών θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2018.


ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παραθέτω πιο κάτω, αναφορά για τα έργα που είχα εξαγγείλει το 2015, καθώς και για τα σημαντικά έργα που εκτελούνται ή / και έχουν εκτελεστεί από το 2015 και εντεύθεν, πλείστα εκ των οποίων αφορούσαν και ικανοποίηση υποβληθέντων αιτημάτων των Κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου:

1. Αναφορικά με το έργο της ανάπλασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με δαπάνη ύψους 5 εκ. ευρώ, ύστερα από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για εκτέλεση του έργου μέχρι το τέλος του έτους.

2. Ολοκληρώθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο φάσεις βελτίωσης της Λεωφόρου Καρύων στην Αυγόρου, συνολικής δαπάνης ύψους 4.3 εκ. ευρώ.

3.Παρά την οικονομική στενότητα του Κράτους, συνεχίσαμε τα βελτιωτικά έργα στους δρόμους Δάσους Άχνας – Αυγόρου και Αυγόρου – Ξυλοφάγου, με συνολικό κόστος 3.1 εκ. ευρώ.

4. Η ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου, δαπάνης 300 χιλιάδων ευρώ, ευρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να αποπερατωθεί τον Απρίλιο του 2018.

5. Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου για την επίστρωση δρόμων που είχαν επηρεαστεί από τις εργασίες για το αποχετευτικό, με εισφορά του Κράτους ύψους 250 χιλιάδων ευρώ.

Αναμένεται από την Κοινότητα, η εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, το συντομότερο δυνατό.

6. Ολοκληρώθηκε η βελτίωση / διάνοιξη της Α΄ φάσης του δρόμου από τον συνοικισμό αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγ. Γεώργιος Τερατσιώτης, δαπάνης ύψους 160 χιλιάδων ευρώ.

7. Ολοκληρώθηκε επίσης από τον περασμένο Ιούνιο, το ενιαίο έργο της αναβάθμισης των αντλιοστασίων Φρενάρους, Αυγόρου και Λειβαδιών, κόστους 200 χιλιάδων ευρώ και είμαι ευτυχής να παρατηρήσω ότι συνεπεία του έργου αυτού, για πρώτη φορά, η περιοχή δεν αντιμετώπισε προβλήματα ύδρευσης κατά την τουριστική περίοδο.

8. Ολοκληρώθηκε το 2016 η ανέγερση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δάσους Άχνας, κόστους 344 χιλιάδων ευρώ.

9. Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο η συντήρηση του Λυκείου Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος, δαπάνης ύψους 140 χιλιάδων ευρώ.

10.Ευρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση των βελτιωτικών εργασιών του οδικού δικτύου που συνδέει τους συνοικισμούς Φρενάρους, κόστους 350 χιλιάδων ευρώ.

11.Ευρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο η διάνοιξη του δρόμου παρά το Λύκειο Κοκκινοχωρίων στο Φρέναρος, δαπάνης ύψους 250 χιλιάδων ευρώ.

12.Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά και εξωραϊστικά έργα εντός οικιστικής περιοχής των Κοινοτήτων Άχνας, Αχερίτου, Αυγόρου, Λιοπετρίου και Φρενάρους, με το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από το 2015 και εντεύθεν να ανέρχεται στα 1.6 εκ. ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν των 12 έργων για τις Κοινότητες που έχω προαναφέρει, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω προς τις ηγεσίες των Κοινοτήτων, τα ακόλουθα νέα έργα:

1. Το έργο ανάπλασης του πυρήνα της Κοινότητας Φρενάρους, δαπάνης ύψους 2.5 εκ. ευρώ, η μελέτη του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. Η έναρξη κατασκευής του έργου αναμένεται το Φθινόπωρο του ίδιου έτους.

2. Ικανοποίηση του αιτήματος για βελτίωση / διάνοιξη της Β΄ φάσης του δρόμου από τον συνοικισμό αυτοστέγασης Αυγόρου προς το δρόμο Αγ. Γεώργιος Τερατσιώτης, δαπάνης ύψους 640 χιλιάδων ευρώ. Έναρξη εκτέλεσης του έργου εντός του 2018, με έκκληση προς το Συμβούλιο της Κοινότητας να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

3. Την ανέγερση Νηπιαγωγείου στο Φρέναρος, δαπάνης ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, με προϋπολογιζόμενη έναρξη του έργου
το Σεπτέμβρη του 2018.

4. Την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Βρυσούλλων Αχερίτου, κόστους 760 χιλιάδων ευρώ, με αναμενόμενη έναρξη εκτέλεσης του έργου το Σεπτέμβρη του 2018.

5. Πρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε την διάθεση πρόσθετων κονδυλίων από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 464 χιλιάδων ευρώ, για βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ελεύθερες Κοινότητες της επαρχίας.

Πέραν των όσων έχω αναφέρει, θα πρέπει να σημειώσω ότι έχει δαπανηθεί για βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου, ποσό ύψους 5.4 εκ. ευρώ. Ενώ στους Προϋπολογισμούς του 2017 – 2018, προβλέπονται δαπάνες για τον ίδιο σκοπό ύψους 3.5 εκ. ευρώ.


Φίλες και Φίλοι,

Πέραν των πιο πάνω, κατά την επίσκεψή μου τον Ιούλιο του 2015, είχα προβεί και σε εξαγγελία συγκεκριμένων έργων κοινής ωφελείας:

1. Μελέτη και κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας, συνολικού κόστους 30.7 εκ. ευρώ. Λυπούμε να παρατηρήσω πως η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου οφείλεται σε νομικά προβλήματα που προκύπτουν από ενστάσεις ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για 4η φορά. Εκτιμάται πως εάν ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα, η έναρξη του έργου προϋπολογίζεται για τον Ιούνιο του 2018. Θα πρέπει με έμφαση να αναφέρω πως οι σχετικές δαπάνες προβλέπονταν στους εκάστοτε προϋπολογισμούς όπως προβλέπονται και για το 2018.

2. Ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού (έργο «Κοκκινόκρεμμος») για το Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια και Σωτήρα, κόστους 17 εκ. ευρώ.

Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης στις 13/9/2017 και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου το Φεβρουάριο του 2018.

Με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή νερού στην περιοχή καθώς και η υδατική ασφάλεια.

3. Έχει ολοκληρωθεί ως η εξαγγελία μου του 2015, η εφαρμογή προγράμματος μείωσης των στερεών δημοτικών αποβλήτων των παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων, δαπάνης ύψους 6.7 εκ. ευρώ.

4. Το έργο εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών καταγραφής και διαχείρισης αρδευτικών δικτύων, έργα νοτίου αγωγού, που αφορά την ορθολογιστική διαχείριση για εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, συνολικού κόστους 1 εκ. ευρώ, ευρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο 2016 και αναμένεται να περατωθεί το Δεκέμβριο του 2021.

5. Όσον αφορά τη μεταφορά της έδρας της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Δήμο Παραλίμνιου, θα ήθελα να αναφέρω πως μετά την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού προσφορών, εγκρίθηκε η προκήρυξη νέων προσφορών το Νοέμβριο του 2017.

Την ίδια ώρα θα ήθελα να τονίσω πως όλες οι υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, προσφέρονται ήδη στο γραφείο που λειτουργεί στο Παραλίμνι, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

6. Η υλοποίηση της εξαγγελίας για μεταφορά Διοικητικών Υπηρεσιών των επαρχιακών γραφείων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας, θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο, αφού έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που προέκυψαν.

7. Πρόσθετα με τα πιο πάνω, το Φεβρουάριο του 2017 ολοκληρώθηκε το έργο Αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) επαρχίας Αμμοχώστου, συνολικής δαπάνης ύψους 6.4 εκ. ευρώ.


Φίλες και Φίλοι,

Θα πρέπει να επισημάνω την έγκριση δύο ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου», συνολικής δαπάνης ύψους 5.6 εκ. ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα, δαπάνης ύψους 2.4 εκ. ευρώ, αφορά την τοπική ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Θάλασσα, και το δεύτερο, δαπάνης ύψους 3.2 εκ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας LEADER.

Θα ήθελα να παροτρύνω τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές να υποβάλουν το ταχύτερο συγκεκριμένες προτάσεις για τα προτεινόμενα έργα, εφόσον είναι κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν είχαμε σαν Κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα όσα αιτήματα υποβάλλονται ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα όσα προβλήματα ο λαός μας ακόμη αντιμετωπίζει. Είμαι όμως βέβαιος ότι κανένας δεν παραγνωρίζει ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα όταν αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας πιστεύω νοιώθουμε όλοι περήφανοι για τα όσα έχουμε επιτύχει μαζί.

Μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής, Κοινωνικών Εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας αλλά και ρυθμούς ανάπτυξης που σήμερα είναι από τους ψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας και σιγουριάς που ο κάθε Κύπριος Πολίτης αισθάνεται σήμερα.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.