8/8/17

Ανακοίνωση Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσιεύματα για τη ρύπανση της θάλασσας από μονάδες υδατοκαλλιέργειας

Ανακοίνωση Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσιεύματα για τη ρύπανση της θάλασσας από μονάδες υδατοκαλλιέργειας

Σε σχέση με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις και αναφορές από διάφορα ΜΜΕ για τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λεμεσού από μονάδες υδατοκαλλιέργειας (ιχθυοτροφεία), το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Όσον αφορά στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στη θάλασσα, επισημαίνεται ότι όλες είναι υποχρεωμένες από το 2002, βάσει σχετικής νομοθεσίας, να διεξάγουν και να εφαρμόζουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Ελέγχου, δύο φορές τον χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι), το οποίο υποβάλλεται προς αξιολόγηση στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του ΥΓΑΑΠ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων αυτών, που διεξάγονται πέραν της μιας δεκαετίας και με βάση τις παραμέτρους που παρακολουθούνται, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μονάδων δεν εκτείνονται πέραν των 200 μέτρων περιμετρικά από τα σημεία των πλωτών εγκαταστάσεων (ιχθυοκλωβών) των μονάδων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και πιέσεις που σχετίζονται με το φαινόμενο της ρύπανσης, το οποίο έχει οξυνθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στον κόλπο Λεμεσού, το αρμόδιο Τμήμα (ΤΑΘΕ) του ΥΓΑΑΠ έχει ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην εν λόγω περιοχή και ειδικά πλησίον των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, με στόχο την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων και χημικών αναλύσεων κατέδειξαν ότι η επίδραση της ιχθυοκαλλιέργειας δεν εκτεινόταν πέραν της οριοθετημένης περιοχής των ιχθυοκλωβών.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένων των άλλων πιέσεων που δέχεται η συγκεκριμένη περιοχή –π.χ. το αγκυροβόλιο του λιμανιού, τα διερχόμενα σκάφη ή πιέσεις από άλλες πηγές-, κρίνεται ότι οι επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιέργειας δεν συνδέονται με τα περιστατικά ρύπανσης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κόλπο Λεμεσού.
______________