28/7/17

Θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών σε αιτήματα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

Θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών σε αιτήματα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.), αποφάσισε όπως προχωρήσει άμεσα στην πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων που έθεσε υπόψη του η Οργάνωση και απασχολούν τα μέλη της εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα αφορούν:

(1) Εισαγωγή νέου συμβολαίου εργοδότησης αλλοδαπών οικιακών βοηθών από τρίτες χώρες, το οποίο να προνοεί αυξημένα και να συμπεριλαμβάνει καθήκοντα προσωπικής περιποίησης του εργοδότη με αναπηρία και αυξημένο μισθό. Ο λόγος που θεωρείται απαραίτητο να δημιουργηθεί αυτό το νέο συμβόλαιο είναι για να προστατέψει εργοδότες άτομα με αναπηρίες, που ενώ συμφωνούν με άτομο από τρίτη χώρα για να εργοδοτηθεί στη θέση του οικιακού βοηθού αλλά να προσφέρει καθήκοντα προσωπικής περιποίησης στον εργοδότη και να πληρώνεται περισσότερα από όσα το συμβόλαιο του οικιακού βοηθού προνοεί, συχνά εργοδοτούμενοι καταγγέλλουν τον εργοδότη ότι τους υποχρεώνει να κάνουν καθήκοντα που δεν προνοούνται στο συμβόλαιο που υπέγραψαν μεταξύ τους (έστω και αν προφορικά το συμφώνησαν και πληρώνονται περισσότερα από τον κανονικό μισθό). Με τον τρόπο αυτό θυματοποιούνται τα άτομα με αναπηρίες και ουσιαστικά γίνονται «όχημα» για να έρθει στην Κύπρο ο οικιακός βοηθός από τρίτη χώρα και ακολούθως εκμεταλλεύονται τα κενά του υφιστάμενου συμβολαίου για να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους και να εργαστούν αλλού.

(2) Απαλλαγή πληρωμής οποιονδήποτε τελών για απασχόληση οικιακών βοηθών ή προσωπικών βοηθών, που εργοδοτούνται από παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα, αφού δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη λόγω αναπηρίας. Η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας θα προωθηθεί στη Βουλή.

(3) Προσβασιμότητα εκλογικών θυρίδων. Η Οργάνωση είχε επανειλημμένα υποβάλει αίτημα όπως στα εκλογικά κέντρα τοποθετείται και μια θυρίδα, η οποία να είναι πιο πλατιά και να διαθέτει και δεύτερο πάγκο σε πιο χαμηλό ύψος, για χρήση από άτομα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα. Αυτό κρίνεται απαραίτητο προς εξυπηρέτηση του εκλογικού δικαιώματος ατόμων με αναπηρία στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Σε πρώτο στάδιο, στις επερχόμενες εκλογές, θα τοποθετηθούν 200 ειδικοί εκλογικοί θαλάμοι σε εκλογικά κέντρα παγκυπρίως. Σημειώνεται ότι στο σύνολο τους τα εκλογικά κέντρα ανέρχονται σε 1200. Από τα στοιχεία που τηρούνται στις Επαρχιακές Διοικήσεις, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχαμε 208 άτομα μέλη της Ο.ΠΑ.Κ. ως εκλογείς, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 184 εκλογικά κέντρα. Στις δημοτικές εκλογές συμμετείχαν 223 άτομα σε 174 εκλογικά κέντρα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, κρίνεται ότι η εξασφάλιση 200 ειδικών εκλογικών θαλάμων θα καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών της Ο.ΠΑ.Κ. Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών θα κληθούν όλα τα άτομα με αναπηρία τα οποία επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να υποβάλουν ηλεκτρονικά το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, έτσι ώστε εάν διαφανεί ότι υπάρχουν περισσότερες ανάγκες, αυτές σταδιακά να καλυφθούν.