4/7/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για το 19o «Pafos Aphrodite Festival»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για το 19o «Pafos Aphrodite Festival»




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω και φέτος τη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιείται με σκοπό την παρουσίαση του 19ου «Pafos Aphrodite Festival». Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός διεθνούς εμβέλειας και κύρους.

Από τη σύσταση του θεσμού, το 1998, το κράτος, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραμένει ο βασικός υποστηρικτής και χορηγός του. Η ιδιαιτερότητα του 19ου «Pafos Aphrodite Festival» έγκειται στο γεγονός ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017. Σημειώνω, μάλιστα, ότι η επιτυχία του θεσμού ήταν ένα από τα στοιχεία που λήφθηκαν σοβαρά υπόψη για την επιλογή της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Η Εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus φιλοδοξεί να προσφέρει και φέτος στο μουσικόφιλο κοινό, άλλη μια μοναδική εμπειρία. Στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζεται το σπουδαίο αριστούργημα του W. A. Mozart «Η Απαγωγή από το Σεράι» σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, το Pafos Aphrodite Festival επιλέγει τις παραγωγές του με κριτήρια ποιοτικά, όπως η παγκόσμια φήμη και η εγνωσμένη αξιοπιστία διεθνών καλλιτεχνικών οργανισμών και οίκων της όπερας.

Τα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από τη 19ετή πορεία του θεσμού είναι πολλαπλά, με κυριότερα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιγξη των πολιτιστικών της σχέσεων με άλλες χώρες, την καλλιέργεια μουσικής παιδείας, τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, όπως επίσης και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών. Το Pafos Aphrodite Festival ως θεσμός συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης.

Συγχαίρω γι’ ακόμη μία φορά τα ιδρυτικά Μέλη της Εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival» και συγκεκριμένα τον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Γεροσκήπου, τον Δήμο Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων – Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου. Η ίδρυση της Εταιρείας υπήρξε αποτέλεσμα της βούλησης των πέντε φορέων της Επαρχίας Πάφου να συνεργαστούν, με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή και εξύψωση της Κύπρου στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Η ουσιαστική σύμπραξη όλων αυτών των φορέων αλλά και η σταθερή ενίσχυση της πολιτείας, δημιούργησαν τις καλύτερες προϋποθέσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού, γεγονός άλλωστε που αποδεικνύεται, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επιτυχημένη υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη φετινή διοργάνωση και καλή συνέχεια στο έργο της Εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival», και συγκεκριμένα στον Δήμο Πάφου, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία, την καλαισθησία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

____________