14/7/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στο 11ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στο 11ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το 11ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας. Με γνώμονα την αγάπη για την κυπριακή φύση και τα τοπικά της προϊόντα, η διοργάνωση πραγματοποιείται για άλλη μία χρονιά, προωθώντας την καλλιέργεια καρπουζιού και συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η Κοινότητα Φρενάρους είναι μια παραδοσιακά γεωργική περιοχή που έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και ευρύτερα στην κοινωνική και δημόσια ζωή. Η γεωργία και η κτηνοτροφία υπήρξαν από τα παλιά χρόνια τα κατεξοχήν επαγγέλματα των κατοίκων της. Οι γεωργοί της κοινότητας είναι από τους πιο γνωστούς παραγωγούς καρπουζιού στον τόπο μας.

Το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους ανθρώπους, αποσκοπεί στην προβολή της κυπριακής παράδοσης και στη γνωριμία των επισκεπτών με την κυπριακή ύπαιθρο, τα προϊόντα και τους κατοίκους της. Το γεγονός ότι η κοινότητα Φρενάρους βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σημαντικά τουριστικά κέντρα, διευκολύνει τις προσπάθειες που γίνονται για ανάδειξη της περιοχής και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της.

Η απήχηση του κοινού στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ είναι μεγάλη και αυτό δίνει την ώθηση που χρειάζεται για τη συνέχιση της υλοποίησής του. Με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ παρέχεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν πρωτότυπα εδέσματα και ροφήματα με κύριο συστατικό το καρπούζι, να ψυχαγωγηθούν με παραδοσιακούς χορούς και μουσική και να λάβουν μέρος σε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Παράλληλα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως είναι η παρασκευή παραδοσιακού κοκκινοχωριάτικου χαλλουμιού και η κατασκευή παραδοσιακής καρέκλας. Η λαογραφική βιωματική εμπειρία που προσφέρει το Φεστιβάλ είναι σημαντική, γιατί αφυπνίζει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους όπως επίσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας που, με τη διοργάνωση αυτή, συμβάλλουν στην ανάδειξη της γεωργικής μας παράδοσης και της λαϊκής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα στην πολιτιστική ανέλιξη της περιοχής. Τέλος συγχαίρω όλους όσοι συμμετέχουν στην αποψινή μεγάλη γιορτή, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό της και προσφέροντας στο κοινό μοναδικές εμπειρίες.

Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο βράδυ!