2/6/17

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας




Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αφού εξέτασε το θέμα το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Εκλογοδικείου, με την οποία ακυρώθηκε η εκλογή και ανακήρυξη του κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου ως βουλευτού για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, υπέβαλε σήμερα την εισήγηση του προς τον Γενικό Έφορο Εκλογής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Εκλογοδικείο έκρινε ότι στην απουσία σαφούς προς τούτο νομοθετικής πρόνοιας και εξουσιοδότησης, δεν ήταν επιτρεπτό για τον Έφορο Εκλογής να ενεργήσει όπως ενήργησε, κατανέμοντας δηλαδή την κενωθείσα έδρα την οποία αποποιήθηκε η κα Ελένη Θεοχάρους στον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο του Κινήματος «Αλληλεγγύη».

Έπεται επομένως, κατ΄ εφαρμογή της ίδιας απόφασης του Εκλογοδικείου, ότι στην απουσία σαφώς προς τούτο νομοθετικής πρόνοιας και εξουσιοδότησης και ως προς τη δυνατότητα κήρυξης αναπληρωματικής εκλογής, θα ήταν και είναι, επίσης μη επιτρεπτό στον Έφορο Εκλογής να προέβαινε ή να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια προς πλήρωση της κενωθείσας έδρας.

Σύμφωνα με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο μόνος τρόπος κάλυψης του παρατηρηθέντος κενού ως προς τον τρόπο πλήρωσης βουλευτικής έδρας η οποία κενούται πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, είναι με υποβολή νομοσχεδίου, τροποποιητικού του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί κατά τρόπο ο οποίος να καλύπτει και την προκείμενη περίπτωση της αδυναμίας πλήρωσης της κενωθείσας έδρας της κας Ελένης Θεοχάρους, αλλά και μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις.