8/6/17

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Λιβάνιο ομόλογό του

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Λιβάνιο ομόλογό του





Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Λιβάνου κ. Yacoub Riad Sarraf. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη γειτονική χώρα.

Ο κ Sarraf έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ενώ στην συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας.

Στην συνέχεια ο Λιβάνιος Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Συλλούρη και από τον Διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Το μεσημέρι ο κ. Φωκαΐδης παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμή του ομολόγου του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Το απόγευμα ο κ. Sarraf θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση με τον Λιβάνιο ομόλογό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα την ιδιαίτερη χαρά σήμερα να υποδεχθώ τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου.

Κύπρος και Λίβανος συνδέονται παραδοσιακά με εξαίρετες διμερείς σχέσεις. Σχέσεις που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο ενός κοινού ιστορικού χώρου που συνδέει τις δύο χώρες από την αρχαιότητα. Μιας κοινής θάλασσας που μας έφερε κοντά σε καιρούς δύσκολους.

Κύπρος και Λίβανος είναι δύο χώρες που έχουν βιώσει την εμπειρία του πολέμου, της προσφυγιάς, σε μια περιοχή που εδώ και αιώνες αποτελεί πεδίο διεθνούς ανταγωνισμού ισχύος.

Μια περιοχή που και σήμερα, δυστυχώς σπαράσσεται από συγκρούσεις, από την εξτρεμιστική βία αλλά και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που επωμίζει τις χώρες της περιοχής με μια μεγάλη ευθύνη.

Μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευθύνη στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον Λίβανο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις χώρες της γειτονιάς μας.

Γιατί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε συνειδητοποιούμε ότι η έλλειψη σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης αναπαράγει τους κινδύνους, τις απειλές, την ανέχεια και τις συγκρούσεις.

Άλλωστε, ζούμε σε ένα κόσμο, ολοένα και πιο αλληλοσυνδεδεμένο. Σε ένα κόσμο όπου η εσωτερική ασφάλεια των κρατών συναρτάται όλο και περισσότερο με την εξωτερική τους ασφάλεια.

Απαιτείται, συνεπώς, η μέγιστη δυνατή συνεργασία. Η μέγιστη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της προαγωγής της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος αναλαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες σε διμερές αλλά και σε τριμερές επίπεδο με την Ελλάδα, προκειμένου να διαμορφώσουμε δίκτυα και γέφυρες συνεργασίας.

Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να μετατρέψουμε σταδιακά την Ανατολική Μεσόγειο από μια ζώνη συγκρούσεων και εντάσεων, σε μια περιοχή ευημερίας και ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη και τις τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής.

Συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας με πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίου οφέλους για να διασφαλίσουμε συνθήκες θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Η αποφυγή απειλών, εντάσεων και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής.

Οι περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσουμε μας επιτρέπουν, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε από κοινού κοινές απειλές και προκλήσεις αλλά και να διαμορφώσουμε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης που να υπερβαίνει τα προβλήματα του χθες και να εστιάζει στα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας και των κοινών συμφερόντων που πρέπει να μας ενώνουν.

Και είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Μας ενώνει ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Ένας αγώνας που απειλεί όλους μας, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας. Απειλεί τη Μέση Ανατολή, όσο απειλεί και την Ευρώπη. Γι’ αυτό και χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Γι’ αυτό και χρειάζεται η στήριξη ιδιαίτερα των κρατών της περιοχής, και των κυβερνήσεων εκείνων που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στην προώθηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Ας μην μας διαφεύγει, άλλωστε, πως οι λαοί της περιοχής, οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα από τη δράση των τρομοκρατών και τις συνεπακόλουθες συνέπειες της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί σταθερό υπέρμαχο και υποστηρικτή της ανάγκης στήριξης των χωρών αυτών, όπως είναι ο Λίβανος, ιδιαίτερα μέσα στα όργανα της ΕΕ.

Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάγκη στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, ως ενός θεσμού που αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο αλλά και παράγοντα σταθερότητας στη φίλη χώρα του Λιβάνου.

Θέλω να επαναλάβω, λοιπόν, και σήμερα τη σταθερή μας βούληση να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για περαιτέρω στήριξη των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως μέσο ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία, ως μέσο προαγωγής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η Κύπρος ήταν και παραμένει δίπλα στο Λίβανο, όπως έπραξε και στο παρελθόν σε περιόδους δύσκολες.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω εδώ ότι η Κύπρος συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) για το Λίβανο, ενώ παρέχει επίσης σημαντικές διευκολύνσεις στη Ναυτική Δύναμη της UNIFIL στη Κύπρο.

Θα ήθελα, επιπλέον, να υπογραμμίσω ότι η Κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του Turkey Refugee Facility Grant, ανακοίνωσε τη διάθεση του ποσού που της αναλογεί, περίπου 2,3 εκ. ευρώ, για τη στήριξη των προσφύγων από τη Συρία που μετακινήθηκαν λόγω της κρίσης αντί στη Τουρκία στο Λίβανο και στην Ιορδανία.

Είχα επίσης την ευκαιρία σήμερα να επαναλάβω τη βούληση μας να ενισχύουμε τη συνεργασία μας και στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπαίδευση και στη δημιουργία υποδομών στη φίλη χώρα, που θα επιτρέψουν την ακόμα πιο στενή και αποτελεσματική μας συνεργασία.

Η υπογραφή σήμερα του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας αντικατοπτρίζει τη βούληση μας να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή σε διάφορους τομείς και κυρίως, επαναλαμβάνω, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου ανέφερε ότι με την επίσκεψή του εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στην Κύπρο που στάθηκε πάντα δίπλα στον λαό του Λιβάνου.

Σημείωσε, επίσης, την υποστήριξη που παρέχει σήμερα η Κύπρος στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου αλλά και την πολιτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρει μέσω της ΕΕ.

Αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο, την οποία χαρακτήρισε ως ιστορική και υπογράμμισε τις δυνατότητες για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Σημειώνεται ότι με την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Λιβάνου στην Κύπρο ολοκληρώνεται ο κύκλος επισκέψεων και επαφών του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη με όλες τις γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο) που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.