23/6/17

Ψηλές θερμοκρασίες - κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών

Ψηλές θερμοκρασίες - κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών




Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή τις ψηλές θερμοκρασίες που σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τμήματος Μετεωρολογίας θα επικρατούν τις επόμενες μέρες, απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και την απόρριψη αποτσίγαρων. Παράλληλα τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις ή από βραχυκύκλωμα ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Οι εκδρομείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διακίνησή τους στο ύπαιθρο, να αποφεύγουν τη ρίψη σπίρτων και αποτσίγαρων και να έχουν υπόψη ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται ΜΟΝΟ μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται στους εκδρομικούς χώρους.

Όποιος τέλος, αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
_________________