21/6/17

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις 20 Ιουνίου 2017 στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου κύριο θέμα συζήτησης ήταν το κείμενο Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, το ζήτημα της Ψηφιακής Ευρώπης, καθώς και το θέμα της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει συλλογικά να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες για πρακτική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να είναι εθελοντική και κατά βούληση. Αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης του μεταναστευτικού ζητήματος θα πρέπει να είναι και η σαφής και ισομερής κατανομή βαρών.

Αναφορικά με το θέμα άμυνας και της ασφάλειας, ο κ. Υπουργός καλωσόρισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το επίπεδο φιλοδοξίας της στρατηγικής στοχεύει να καταστήσει την Ένωση ικανή να δρα αυτόνομα στην διαχείριση κρίσεων και να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της. Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε, επίσης, τη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η οποία θα βοηθήσει ιδιαίτερα κράτη μέλη της περιφέρειας, καθώς και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώ στήριξε τις αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με το ελεύθερο και δίκαιο διεθνές εμπόριο. Εξήρε, επίσης, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τον αμετάκλητο και οικουμενικό χαρακτήρα της συμφωνίας αυτής.

Στο γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ ως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και θα πρέπει να προωθεί σαφείς στόχους όπου υπάρχει πρόσθετη αξία. Θα πρέπει, παράλληλα, να μπορεί να αντεπεξέλθει με τις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε πρωταρχικής σημασίας τομείς, όπως την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την αειφόρο ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την έρευνα και την καινοτομία, την ασφάλεια και την τρομοκρατία, την μετανάστευση, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.