29/6/17

Χαιρετισμός Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη, στην αποφοίτηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Χαιρετισμός Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη, στην αποφοίτηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου



Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα ευθύνης βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, χαιρετίζοντας την παρούσα τελετή αποφοίτησης. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου στη δική σας ζωή και αποτελεί, ταυτόχρονα, αφετηρία μίας νέας περιόδου.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί μέσα από σκληρή δουλειά πετύχατε τον σκοπό σας. Ωστόσο, προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για την πραγματοποίηση και την εκπλήρωση των δικών σας προσδοκιών, των επόμενων σας στόχων. Ως Πολιτεία, έχουμε ευθύνη και οφείλουμε να σας προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα εφόδια και να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, για να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας, να εργοδοτηθείτε στον χώρο που επιθυμείτε.

Με την αποφοίτησή σας, αποδεικνύετε ότι έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας. Τώρα είναι η δική μας σειρά να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας. Πρέπει να παραλάβουμε τη σκυτάλη από τα χέρια σας και να βοηθήσουμε στο να τερματίσετε τον αγώνα δρόμου που ξεκινήσατε, και αυτό το θεωρώ καθήκον όλων όσοι αντιπροσωπεύουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Έχουμε όμως δημιουργήσει ένα κράτος λειτουργικό, αποτελεσματικό, απαλλαγμένο από διαφθορά και διαπλοκή, απαλλαγμένο από κακονομία και πολυνομία; Ένα κράτος δικαίου και χρηστής διοίκησης που να εξουδετερώνει τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι; Ένα κράτος πρόνοιας που να προσφέρει την ποιότητα ζωής που ονειρεύεστε και που σας αξίζει;

Και κατά δεύτερον, θα μπορούσαμε εμείς, οι παλαιότεροι, και ιδιαίτερα όσοι εκπροσωπούμε θεσμούς, να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε ότι αυτό το κράτος της αξιοκρατίας και της προόδου θα σας φιλοξενήσει στους χώρους εργασίας με αξιοκρατικά κριτήρια; Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, πολλές φορές μπορεί να μην είναι καν ειλικρινής, ούτε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δεδομένης της υψηλής ακόμη ανεργίας των νέων.

Γι’ αυτό, να μου επιτρέψετε, αναλαμβάνοντας την προσωπική μου ευθύνη, να απολογηθώ σε σας σήμερα και, ταυτόχρονα, να δηλώσω ότι πολλά που δεν έγιναν μέχρι σήμερα, μπορούν να γίνουν τώρα. Ας σταματήσουμε να αναφερόμαστε συνεχώς στο παρελθόν, στις παραλείψεις, στα λάθη. Άλλωστε, μπροστά μου απόψε έχω το μέλλον.

Παράλληλα, θεωρώ ότι στη νέα σας πορεία, η δικής σας συλλογική συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα του τόπου και στα καθημερινά δρώμενα, μπορεί να συμβάλει στο να αλλάξουν και να βελτιωθούν τα πράγματα. Είναι μία σχέση συνεργασίας και συναποφάσεων.

Προς αυτό τον σκοπό, η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι στη διάθεσή σας, ώστε η δική σας καινούργια αρχή, να συμβάλει και σε κάποια μικρά βήματα για μία συλλογική μεταρρύθμιση των μηχανισμών του κράτους και εκσυγχρονισμού των θεσμών μας. Ένα κράτος που να παρέχει τις αναγκαίες δομές, αλλά και ευκαιρίες, προκειμένου να διαμορφώσει μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Συν τοις άλλοις, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα ιδιαίτερο για την εποχή μας στοιχείο. Η περίοδος, μέσα στην οποία καλείστε να δράσετε, να ερδογοτηθείτε και να εφαρμόσετε την τεχνογνωσιακή σας εξειδίκευση, χαρακτηρίζεται από έντονη τεχνολογική ανάπτυξη, ανάδυση νέων τύπων απασχόλησης και γενικά τις απόρροιες και συνέπειες της καλούμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Θεωρείται δεδομένο, ότι θα υπάρξουν μεταβολές στις τάσεις απασχόλησης και μία γενικότερη αναδιοργάνωση της κοινωνίας ιδιαίτερα ως προς την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και ενημερωμένοι για τις μεταβολές που θα επέλθουν, προκειμένου να προσαρμοστούμε παραγωγικά και να αδράξουμε τις θετικές συνέπειες της εξέλιξης.

Θεωρώ ότι στην περίπτωση της Κύπρου, τα δεδομένα μεταβάλλονται με γρήγορο ρυθμό και θετικό πρόσημο. Η χώρα μας κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα στους νέους να υπάρχει πλέον κινητικότητα, προοπτική και καινοτομία. Και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Εάν όλα αυτά συνδυαστούν με τις προαναφερόμενες αλλαγές, εσείς, οι νέοι της Κύπρου, μπορείτε να διαψεύσετε οποιεσδήποτε απαισιόδοξες προβλέψεις.

Εδώ έγκειται και η αρχική μου αναφορά στον όρο «ευθύνη». Μία ευθύνη, που μεταβιβάζεται από εσάς σε εμάς, δημιουργώντας μία σχέση συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη. Μέσα λοιπόν από σύμπνοια και συναποφάσεις, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μεταβάλλουμε τη μελλοντική πορεία της Κύπρου θετικά. Η αφετηρία αυτής της ανοδικής και θεωρώ ευοίωνης πορείας είστε εσείς, οι νέοι επιστήμονες.

----------------------

EA/EI