28/6/17

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρόεδρο και Διοικητικό Διευθυντή του AHIF και ομογενείς φοιτητές

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρόεδρο και Διοικητικό Διευθυντή του AHIF και ομογενείς φοιτητές



Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και Διοικητικό Διευθυντή της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης American Hellenic Institute Foundation (ΑHIF) κ. Nick Larigakis, το στέλεχος της οργάνωσης κ. Peter Milios καθώς και με ομάδα που αποτελείται από δέκα Έλληνες ομογενείς φοιτητές σε τομείς των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών από διάφορα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ο κ. Φωτίου συνεχάρη τον Πρόεδρο του AHIF για την πρωτοβουλία της οργάνωσης να πραγματοποιήσει για ένατη συνεχή χρονιά εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο ομάδας φοιτητών του ΑHIF, στο πλαίσιο του σημαντικού διαφωτιστικού έργου που παράγει στις ΗΠΑ για την Κύπρο και της προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νεότερης γενιάς Ελληνοαμερικανών για το Κυπριακό και άλλα εθνικά θέματα.

Ακολούθως, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του AHIF για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, καθώς και για θέματα αποδήμων, εγκλωβισμένων και θρησκευτικών ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την αρνητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της δεν μπορεί να επιλυθεί. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης τους και τόνισε ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, και στην Αμερική, για να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά βήματα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των οικογενειών.
Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του AHIF για θέματα αποδήμων και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας ιδιαίτερα από τις νεότερες γενεές των αποδήμων.

Επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική τους επιβίωση στη γη των πατέρων τους.

Ο κ. Λαρυγγάκης, αφού ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας, διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και για την επίτευξη επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων.